Vrouwen-acht vaart zondag ook in finale

Nederland is zowel in het konings- als het koninginnenummer van het Olympisch roeitoernooi vertegenwoordigd. Woensdag kwalificeerde ook de vrouwen-acht zich voor de finale van zondag....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Laurien Vermulst en Ellen Meliesie roeiden zich woensdag in de lichte dubbeltwee naar de halve finales. Nederland heeft daar de komende dagen nog vier ploegen in. Acht finaleplaatsen zijn nog steeds mogelijk.

Het Nederlandse kampement aan Lake Lanier werd woensdag, na een ochtend vol spanning, overspoeld met vijftien gelukkige vrouwen. Het feest duurde maar even, want de missie is nog niet volbracht.

Met name de acht heeft nog heel wat om aan te werken. In de herkansing met zes ploegen voor vier finaleplaatsen was de start weer dramatisch slecht. Na 500 meter lag het octet Van Koert, Boelen, Van der Velden, Westerhof, De Jong, Knaven, Appeldoorn en Van Schilfgaarde vier seconden achter. Onthutsend voor de coaches, die in het trainingskamp hard aan de start werkten. Assistent-coach Dilo Kruyswijk: 'In de training voeren ze bij tegenwind even snel als nu met meewind. Onvoorstelbaar.'

De roeisters maakten er daarna nog het beste van. Voorin knokten de grote Noord-Amerikaanse landen tegen elkaar, Nederland streed voor de derde plaats tegen Australië, Duitsland en Groot-Brittannië.

'Ik liet de tussensprint eerder dan normaal inzetten', analyseerde De Wolf. 'We rukten op naar drie maar de anderen kwamen steeds terug. Ik bleef sprintjes aangeven.' Slagroeister Muriel van Schilfgaarde had gehoopt de eindsprint niet nodig te hebben. 'Als we goed zouden liggen, konden we krachten sparen voor zondag. We hadden de eindsprint wel degelijk nodig om derde te worden.'

De dubbelvier van Eijs, Van Driel, Penninx, Van Nes ging veel zelfbewuster in de herkansing voor een finaleplaats, overtuigd die finale te zullen halen. Het lukte ook, maar zij moesten een bittere strijd leveren voor de tweede plaats achter het Deense kwartet maar voor het Australische en Amerikaanse. Drie boten finishten binnen 1,4 seconden. Australië greep mis met 0,93 seconden.

Van Nes en Eijs douchten even snel en doken onmiddellijk het bed in. Voor hen geen tijd om te relaxen, want donderdag moeten ze in de dubbeltwee de halve finale roeien. Als vice-wereldkampioenen mogen zij daar niet falen. Dus doen zij tussen de wedstrijden niets anders dan rusten, verzorgen, eten. Vooral rusten.

Laurien Vermulst en Ellen Meliesie konden zich wel een ontspannen wandelingetje tussen het oranje-legioen permiteren. Zij wonnen met overmacht de herkansing lichte dubbeltwee. Hun prestatie was honderd procent beter dan in de serie. Vermulst: 'Het liep, van begin tot eind. In het laatste stuk konden we naar een lager tempo gaan.'

De lichte twee had het genoegen het Duitse koppel Michelle Darvill en Ruth Kaps met vijf seconden te verslaan. Ze hadden nog nooit rechtstreeks tegen hen geroeid. 'We weten nu dat we die kunnen hebben', zei Vermulst.

Meer over