Vrouw van Parijse burgemeester dag lang verhoord

Xavière Tiberi, echtgenote van de burgemeester van Parijs, is maandag acht uur lang in voorlopige hechtenis gehouden, terwijl ze werd verhoord over een buitengewoon bescheiden studie die ze in 1994 over het thema 'francofonie' had geschreven....

Van onze correspondent

PARIJS

In verband met dezelfde zaak werd gisteren het appartement van de Tiberi's, gelegen aan het prestigieuze Place du Panthéon in het vijfde arrondissement van Parijs, voor de tweede keer doorzocht. De affaire-Xavière stelt op zichzelf niet veel voor, zij het dat het niet de enige smoezelige zaak is waarbij het burgemeestersechtpaar van Parijs betrokken is.

Maar de schadelijke gevolgen dreigen voor de gaullistische partij RPR van president Chirac dramatische vormen aan te nemen, vooral in combinatie met de vendetta die zich momenteel in de gangen van het Parijse stadhuis ontrolt.

Chiracs partijgenoot Jacques Toubon vindt dat het echtpaar de RPR nu wel voldoende schade heeft berokkend, en dat het tijd wordt voor Tiberi om plaats te maken voor een andere burgemeester, vermoedelijk Toubon zelf.

Gisteren deed Toubon zijn volgende zet met een vlammend stuk in Le Monde met veel uitroeptekens over een mooie toekomst voor Parijs, 'hoofdstad van Europa, bruggehoofd voor het heroveren van de meerderheid door rechts'.

Dezelfde Toubon had in een eerder leven als minister van Justitie getracht een hoge magistraat met een helikopter van de Himalaya te plukken, in een poging een justitieel onderzoek tegen mevrouw Tiberi te dwarsbomen. Nog ironischer: dezelfde magistraat die destijds onvindbaar was op de flanken van de Himalaya, heeft nu opdracht gegeven voor het verhoor van en de huiszoeking bij mevrouw Tiberi.

President Chirac heeft intussen ruimschoots blijk gegeven van zijn irritatie over de affaire. Maar zijn manoeuvreerruimte is beperkt. Op 9 mei werd burgemeester Jean Tiberi ontvangen op het Elysée, waar hij zou hebben uitgewijd over het risico dat zijn vrouw zal bezwijken onder het justitieverhoor.

Een weinig verhuld dreigement aan het adres van de Franse president, die tussen 1977 en 1995 burgemeester van Parijs was en onder wiens hoede Tiberi jarenlang werkte aan het zogenoemde 'systeem RPR'. Daarmee werden vele partijgenoten in de politiek gelanceerd, dan wel op een andere wijze bedankt voor bewezen diensten.

Gisteren publiceerde het populaire dagblad Le Parisien een onderhoud met een oud-directeur-generaal van het Parijse stadhuis, die uit de doeken deed dat 'de stad ongeveer driehonderd ''contractanten'' onderhield die wij vandaag fictief zouden noemen'. De contractanten zouden zijn aangenomen door de voorganger van de betrokken directeur-generaal in de periode 1977-'83, onder leiding van Tiberi, die destijds de personeelszaken behartigde.

Volgens de oud-directeur-generaal, Georges Quémar, konden de contractanten in vier categorieën worden ingedeeld. 'In de eerste plaats de familieleden, dat wil zeggen, zonen, dochters, echtgenoten van afgevaardigden. Ten tweede zij die hadden verloren bij verkiezingen. Ten derde degenen die uit de Corrèze (het politieke bastion van Chirac, red.) afkomstig waren. Ten vierde de ''vrienden'': schrijvers, dichters, dansers.'

Alle categorieën hadden gemeen dat tegenover hun betaling geen waarneembare prestatie stond. De duursten kostten ongeveer tienduizend gulden in de maand. Volgens Quémar kostte het systeem de belastingbetaler tussen de 25 miljoen en 35 miljoen gulden per jaar, 'omgerekend 1 procent van de opbrengst van de Parijse belasting'.

De oud-directeur-generaal is zelf ook niet helemaal brandschoon. Hij werd wegens corruptie veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar. Een briesende burgemeester Tiberi, gisteravond op het journaal van 8 uur, vergat niet dat detail aan de televisiekijkers mee te geven.

Meer over