'Vrouw dictator nam op vlucht 1,5 ton goud mee'

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM - Vlak voordat de Tunesische presidentsvrouwe Leila Trabelsi met haar man, de oud-dictator Zine al-Abidine Ben Ali, op het vliegtuig wilde stappen om het land te ontvluchten, wilde ze nog even langs de bank om 1,5 ton goud op te halen, zo meldt de Franse krant Le Monde, die zich zeg te baseren op informatie afkomstig van geheime diensten.


De bankdirecteur zou aanvankelijk haar verzoek geweigerd hebben. Daarop zou ze haar man hebben gebeld, waarop ze uiteindelijk wel toestemming zou hebben gekregen. De familie is er uiteindelijk met goudstaven ter waarde van 45 miljoen euro vandoor gegaan.


Volgens persbureau Reuters wilde vervolgens milities van Ben Ali de rest van het goud roven, maar werden zij tegengehouden door het leger.


Uit gesprekken met bronnen in het presidentieel paleis in Carthago zou, volgens Le Monde, blijken dat Ben Ali bereid al in de zomer nadacht over een vertrek in 2013. Zijn vrouw Leila zou hem hebben willen opvolgen.


Vlak voor zijn vlucht naar Saoedi Arabië zou Ben Ali hebben gezegd: 'Misschien vertrekken we, maar Tunis zal branden.'


Maandag vergaapten honderden mensen zich in de badplaats Hammamet aan de luxe waarin de oud-dictator leefde, of aan wat daarvan nog rest na het geweld van de afgelopen dagen. Een Tunesiër die de villa van Ben-Ali bekeek, zei tegen persbureau Reuters: 'Het maakt me verdrietig dat Ben Ali al het geld van het Tunesische volk heeft gestolen om dit huis te bouwen. Hij leefde in luxe en zijn mensen hadden geen eten.'


Meer over