Vrouw burgemeester Parijs aangeklaagd

Xavière Tiberi, de echtgenote van burgemeester Tiberi van Parijs, is vrijdag aangeklaagd voor verduistering van overheidsgeld. Zij wordt ervan verdacht 200 duizend franc (bijna 70 duizend gulden) te hebben aangenomen voor een onderzoeksverslag dat gebakken lucht beschreef....

AFP, Reuter

PARIJS

Ook de opdrachtgever van het onderzoek, Xavier Dugoin, is in staat van beschuldiging gesteld. Dugoin is de voorzitter van de RPR in het departement Essone, vlakbij Parijs.

Een maand geleden was er al een juridisch onderzoek ingesteld naar Xavière Tiberi voor 'verduistering van overheidsgeld, misbruik van vertrouwen en heling'. Bij een huiszoeking, in juni, in de burgemeesterswoning was het onderzoeksverslag gevonden van 36 pagina's over 'de samenwerking tussen franstalige landen', waarvan een groot deel overgeschreven.

De rechter oordeelde dat het verslag meer spelfouten dan inhoud bevatte. Omdat Tiberi's uitleg hem niet overtuigde stelde hij een onderzoek naar haar in.

Burgemeester Tiberi ziet in de juridsche moeilijkheden van zijn vrouw een poging zijn positie te ondermijnen. Tiberi is een oude vriend en partijgenoot van Jacques Chirac, die zelf twintig jaar burgemeester van Parijs was voordat hij president werd.

Justitie is in het onderzoek naar Xavière Tiberi ernstig tegengewerkt. Agenten weigerden aan de huiszoeking mee te werken, terwijl ze daartoe wettelijk wel verplicht waren. Later probeerde de regering een superieur van de rechter die het juridisch onderzoek had gelast ertoe te bewegen het weer af te blazen. Deze procureur was op vakantie in Nepal, met een helikopter werd een poging gedaan hem te traceren. De zoektocht lekte uit in de media en kwam de regering te staan op zware kritiek van de oppostitie.

De RPR heeft al tientallen jaren een machtspositie in Parijs. Eerder al werden onregelmatigheden bekend. Zo bleek premier Juppé zichzelf en zijn naaste familieleden wel zeer goedkoop te hebben gehuisvest in fraaie gemeentewoningen.

Donderdag werd de 'officieuze penningmeester' van de RPR, Louise-Yvonne Casetta, gearresteerd. Zij wordt ervan verdacht te hebben gesjoemeld met financiële bijdragen aan de partij door bouwbedrijven. Casetta wordt beschouwd als de belangrijkste geheime fondsenwerver van de RPR. Zij zou in feite bepalen wie er bouwcontracten krijgen voor Parijs' sociale woningbouw.

Meer over