Vroegste Acheuléen-werktuigen gevonden

Franse en Amerikaanse onderzoekers claimen in Noord-Kenia de vroegste stenen werktuigen te hebben gevonden van de zogenoemde Acheuléen-techniek. De werktuigen zijn circa 1,76 miljoen jaar oud, 100 duizend tot 350 duizend jaar ouder dan de vroegst gedateerde Acheuléen-artefacten tot nu toe.

BEN VAN RAAIJ

AMSTERDAM/LEIDEN - De ontdekkers beschrijven hun vondsten deze week in Nature. De stenen werktuigen, tamelijk grof bewerkte, eenzijdig snijdende large cutting tools, werden gevonden in oude sedimentlagen van een vindplaats in de buurt van het Turkanameer.

Het Acheuléen, een van de eerste prehistorische technologieën, wordt gekenmerkt door ovalen of peervormige, tweezijdig snijdende vuistbijlen. De techniek is ontstaan in Afrika maar vanaf 1 miljoen jaar geleden ook in Eurazië te vinden. Ze geldt als kenmerkende technologie van Homo ergaster/ erectus en wordt vaak verbonden met snelle evolutionaire veranderingen van het menselijk brein.

De onderzoekers hebben op de vindplaats van de Acheuléen-werktuigen ook artefacten gevonden van de Oldowan-technologie. Dit is de techniek van de alleroudste stenen werktuigen, meestal aangescherpte rolstenen of simpele afslagen.

Volgens de auteurs wijst dit gezamenlijk voorkomen erop dat de Acheuléen-werktuigen van elders zijn gehaald of dat de Oldowan-hominiden van de site ze beide hebben gemaakt. Beide technieken kwamen blijkbaar tegelijk en naast elkaar voor.

De Acheuléen-techniek ging volgens de auteurs niet mee op migratie Out of Africa. De oudste vindplaatsen buiten Afrika, zoals Dmanisi in Georgië, hebben geen vuistbijlen of alleen simpele Oldowan-afslagen. Dit zou volgens de auteurs betekenen dat de vroegste hominiden die Afrika verlieten niet over Acheuléen-techniek beschikten.

Wil Roebroeks, hoogleraar Archeologie van de Oude Steentijd aan de Universiteit Leiden, nuanceert het belang van de vondst. 'De conclusies zijn niet nieuw. Een paar jaar geleden zijn vondsten gepresenteerd van 1,65 miljoen jaar oud. En archeologen gaan voor het begin van het Acheuléen al langer uit van 1,7 tot 1,8 miljoen jaar geleden. Deze studie bevestigt dat bestaande idee.'

undefined

Meer over