Vroegere Poolse spion leidt inlichtingendienst

In politieke kringen in Warschau is hevige opschudding ontstaan over de benoeming van een oude communistische spion tot directeur van de Poolse inlichtingendienst....

CEES ZOON

Van onze correspondent

PRAAG

De reacties in de politiek variëren van 'een fout' tot een 'schandaal dat Polens toenadering tot de NAVO in gevaar brengt', hetgeen rechts meent.

De ex-communistische SLD, de grootste regeringspartij, verdedigt de benoeming van 'een competent en talentrijk man'.

Marian Zacharski (43) stond sinds 1972 op de loonlijst van de communistische geheime dienst. Drie jaar later vertrok hij naar de VS 'als zakenman' . Daar sloot hij vriendschap met een Amerikaans fysicus en radar-deskundige van Hughes Aircraft Corporation.

Dankzij deze relatie slaagde hij erin het Oostblok informatie toe te spelen over een aantal van de best bewaarde geheimen van het Amerikaanse leger, onder meer de radarplannen voor de Patriot anti-raketraket en de ontwikkeling van het F15 gevechtsvliegtuig.

In juni 1981 werd Zacharski gearresteerd door de FBI en door de rechter in Los Angeles wegens samenzwering veroordeeld tot levenslang. Hij zat vier jaar uit in een gevangenis met verzwaard regime alvorens hij samen met drie andere communistische spionnen werd geruild tegen 25 Westerse spionnen die in Oost-Europa vastzaten. Sinds zijn terugkeer in Polen werkte hij bij een import-export-bedrijf en recentelijk bij een informaticabedrijf.

Een woordvoerster van de Poolse inlichtendienst die de benoeming van Zacharski bekend maakte, weigerde op diens verleden in te gaan. Zij gaf wel toe dat Zacharki 'beslist spectaculaire successen voor de Poolse inlichtendienst heeft behaald'.

Meer over