Vroege mens had apentanden

Wie wil weten hoe de eerste mensachtigen zijn gelueerd uit aapachtige voorouders, kan het best naar hun tanden kijken. Dat concluderen Yohannes Haile-Selassie van het Cleveland Natuurhistorisch Museum en twee collega's na analyse van zes fossiele tanden en kiezen van 5,2 tot 5,8 miljoen jaar oud....

De gebitsresten zijn in Ethiopievonden en behoren toe aan Ardipithecus kadabba. Hij is een van de eerste mensachtigen die op aarde rondliepen na het uiteengaan van de mens-en aapachtige evolutielijnen zes tot acht miljoen jaar geleden. Tot dusver werd A. kadabba als een ondersoort beschouwd van Ardipithecus ramidus van 4,5 miljoen jaar oud.

Maar de tanden van de laatste verschillen nogal van die van de eerste, stellen de onderzoekers in Science van 5 maart. En het gebit van A. kadabba lijkt sterk op dat van mensapen. De hoektanden met name, zijn op dezelfde manier tegen de achterliggende kiezen scherp geslepen als bij mensapen.

Bij de andere vroegste mensachtigen, zoals die van het geslacht Sahelanthropus en Orrorin, begint het gebit 'mensachtiger' te worden, aldus Haile-Selassie cum suis. Dit betekent dat A. kadabba een zeer vroeg stadium van menselijke evolutie laat zien, en ook dat alle vroegste mensachtigen misschien tot geslacht gerekend kunnen worden.

Een en ander wordt tegengesproken door David Begun van de Universiteit van Toronto. Die andere vroegste mensachtigen verschillen te veel van elkaar en van A. kadabba om in geslacht te passen, stelt hij in een commentaar in Science. Bovendien, schrijft hij, hebben de andere vroege mensachtigen nog veel aapachtige kenmerken, terwijl de tanden van A. kadabba eerder mensachtig dan aapachtig zijn.

Meer over