nieuwsnantes

Vrijwilliger bekent brandstichting in kathedraal van Nantes

Een man die vorige week werd aangehouden en vrijgelaten door de Franse politie na de brand in de kathedraal van Nantes, is zaterdag opnieuw gearresteerd. Dat hebben de openbare aanklagers bekendgemaakt. De man, die als vrijwilliger voor de kerk actief was, heeft de brandstichting bekend.

De brand, die vijftien maanden na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde orgel van de gemeente Nantes. Beeld REUTERS
De brand, die vijftien maanden na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde orgel van de gemeente Nantes.Beeld REUTERS

Op zondagochtend 18 juli brak in de gotische kathedraal van de West-Franse stad brand uit, enkele uren nadat een vrijwilliger het gebouw voor de nacht had gesloten. Omdat de brand was uitgebroken in drie verschillende delen van de kerk vermoedde de politie dat het vuur was aangestoken en begon de openbaar aanklager een onderzoek.

De vrijwilliger, een 39-jarige Rwandese staatsburger die sinds een aantal jaar in Frankrijk verblijft, werd kort na de brand aangehouden en ondervraagd. Dat was een ‘normale procedure’, zei openbaar aanklager Pierre Sennès toen. De man was geen verdachte; iedere link tussen hem en de brand was ‘voorbarig’. Hoewel zijn verklaring ‘meerdere tegenstrijdigheden’ bevatte, werd hij die middag vrijgelaten.

De eerste dagen na de brand hield Justitie nog rekening met de mogelijkheid dat het vuur door problemen met de elektriciteit zou zijn ontstaan, maar laboratoriumonderzoek wees uit dat de brand was aangestoken. Twintig rechercheurs werden op de zaak gezet. Zij ondervroegen meer dan dertig mensen. ‘Constateringen van de technische politie’ wezen uiteindelijk opnieuw in de richting van de Rwandese vrijwilliger, zei Sennès tegen de Franse pers. Volgens Franse media zou hij ook zijn herkend op beelden van een surveillancecamera in de buurt van de kathedraal, kort voor de brand.

Nadat hij voor de tweede keer was aangehouden, bekende de man in een eerste gesprek met de onderzoeksrechter dat hij op drie plekken in de kathedraal brand heeft gesticht: bij het grote orgel, bij het kleine orgel en in de meterkast. Volgens zijn advocaat was de bekentenis voor de verdachte ‘een opluchting’ en ‘een bevrijding’. Hij zou ‘verscheurd worden door spijt’. De man wordt verdacht van ‘vernietiging en schade veroorzaakt door brand’ en zit in voorarrest. Hem hangt maximaal tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150 duizend euro boven het hoofd.

De verdachte was gefrustreerd over ‘het gebrek aan steun bij zijn administratieve beslommeringen’, verklaarde de openbaar aanklager. Dat blijkt uit een e-mail die de man schreef op de avond voor de brand. Volgens dagblad Le Monde was zijn verblijfsvergunning verlopen en moest hij Frankrijk sinds 15 november 2019 officieel verlaten. ‘Dat achtervolgt me overal, op brute wijze’, schreef hij in de e-mail.

De man beklaagde zich in de e-mail ook over gezondheidsproblemen die hij eind 2018 zou hebben opgelopen bij een mishandeling op het plein voor de kathedraal. ‘Iedereen heeft zijn ogen gesloten voor mijn fragiele gezondheid’, schreef de verdachte.

De brand, die vijftien maanden na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde orgel van de Cáthedrale Saint-Pierre-et-Saint Paul, zoals de kerk voluit heet. Dat houten orgel dateerde uit 1621 en heeft de Franse revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. Het was het laatste grote nog intacte pre-revolutie-orgel op Franse bodem. Ook de 16e-eeuwse glas-in-lood-ramen aan de voorkant van de kathedraal zijn door de brand verwoest.

LEES OOK:

Notre-Dame hersteld zoals ze was: geen zwembad op het dak, wél de karakteristieke torenspits

De Notre-Dame in Parijs zal niet uitgerust worden met moderne architectonische hoogstandjes. De eeuwenoude kathedraal, die vorig jaar zwaar beschadigd raakte bij een enorme brand, zal worden herbouwd zoals ze was voor de vlammenzee toesloeg.

Meer over