Vrijspraak voor poging tot moord op Cor van Hout

Amsterdam De Serviër Milorad P. is donderdag vrijgesproken van poging tot moord op de crimineel Cor van Hout in 1996....

De uitspraak is een teleurstelling voor het Openbaar Ministerie, dat 12 jaar gevangenisstraf had geëist tegen de 51-jarige P. De aanklagers omschreven hem als ‘een berekenende huurmoordenaar’.

De aanslag op Heinekenontvoerder Van Hout vormde het begin van een een lange reeks liquidaties in de onderwereld. P. zou zijn ingehuurd door de misdadigers Sam Klepper en Johnny Mieremet, die later zelf werden vermoord.

Het slachtoffer werd eind maart 1996 beschoten in de Amsterdamse Deurloostraat. Hij zat op dat moment in de auto, voor zijn huis. Van Hout werd van dichtbij drie keer geraakt, maar hij overleefde de aanslag. Zijn vriendin raakte lichtgewond, hun 3-jarige zoontje bleef ongedeerd.

De schietpartij werd vastgelegd door twee politiecamera’s die Van Houts woning observeerden in het kader van een drugsonderzoek. Een van de camera’s registreerde tot twee keer toe de aanwezigheid van een heen en weer lopende man, kort voor de aanslag. Drie getuigen weten na het zien van de beelden ‘honderd procent zeker’ dat deze man Milorad P. is.

De tweede camera legde vast dat een man naar Van Houts Mercedes loopt, hem door het raam neerschiet en rustig wegloopt. Volgens het OM is dit P. maar de rechters vinden de beelden ‘te vaag en onduidelijk’.

Het OM gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak. ‘Het goede nieuws voor ons is dat de rechtbank er niet aan twijfelt dat P. twintig minuten voor de aanslag in de Deurloostraat was’, zegt een woordvoerder. ‘Nu moeten de rechters het laatste stapje nog maken.’

Meer over