Vrijspraak voor 'brein' aanslagen Madrid

Het Spaanse nationaal gerechtshof heeft woensdag het veronderstelde brein achter de aanslagen op treinen in Madrid, op 11 maart 2004, vrijgesproken. Ook zes andere verdachten kregen van de rechter geen straf opgelegd. De overige 21 verdachten van de bloedige aanslag op vier passagierstreinen moeten 3 jaar tot 40 duizend jaar de gevangenis in...

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

De daders, radicale moslims vooral afkomstig uit Marokko en Spanje, pleegden de aanslagen omdat Spanje militairen leverde voor de oorlog in Irak. Ze stonden terecht voor uiteenlopende zaken zoals het stelen of verhandelen van explosieven en het beramen en uitvoeren van de aanslagen.

Mohammed de Egyptenaar
Door de vrijspraak van het veronderstelde brein achter de aanslagen, Rabei Osman Sayed Ahmed, ook bekend als Mohammed de Egyptenaar, blijft een van de raadsels rond ‘11/3’ onopgehelderd: wie was de opdrachtgever en bedenker van het bloedbad. Volgens rechter Javier Goméz Bermúdez is wel onomstotelijk komen vast te staan dat de ETA niets van doen had met de aanval op de passagierstreinen, zoals de toenmalig premier Aznar had beweerd.

Slecht drie van de acht hoofdverdachten kregen de geëiste gevangenisstraf van ongeveer 40 duizend jaar opgelegd. In de praktijk betekent dat dat ze maximaal veertig jaar de cel in gaan omdat de Spaanse wet langere opsluiting niet toestaat.

Bij de aanslagen op vier treinen in Madrid kwamen 191 mensen om het leven; 1.800 Spanjaarden raakten gewond. Dertien radicale moslims stapten die dag in Alcalá de Henares op vier treinen met bestemming Madrid. Alle dertien hadden ze een tasje met daarin een bom bij zich. De dertien stapten voor de hoofdstad uit, maar lieten hun tasjes achter. Met behulp van een mobiele telefoon veroorzaakten ze op afstand explosies. Tien bommen ontploften.

Zapatero
Premier José Luis Rodriguez Zapatero, die pas na de aanslagen als regeringsleider aantrad, verwelkomde woensdag de veroordelingen. 'Vandaag is recht gedaan', zei hij. 'Het barbarisme dat op 11 maart 2004 werd begaan heeft diepe sporen van leed in ons collectieve geheugen gedrukt, sporen die bij ons blijven als eerbetoon aan de slachtoffers', aldus Zapatero.

Een agent staat woensdag in de rechtbank van Madrid voor de glazen kooi waarin de verdachten zitten van de treinaanslagen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart 2004. De rechtbank heeft woensdag uitspraak gedaan in de zaak tegen 28 verdachten. (AP) Beeld AP
Een agent staat woensdag in de rechtbank van Madrid voor de glazen kooi waarin de verdachten zitten van de treinaanslagen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart 2004. De rechtbank heeft woensdag uitspraak gedaan in de zaak tegen 28 verdachten. (AP)Beeld AP
Meer over