'Vrijlating Britse soldaat niet politiek gemotiveerd'

De Britse premier Major heeft dinsdag met klem tegengesproken dat de vrijlating van de Britse soldaat Clegg (26)uit een Noordierse gevangenis 'politiek gemotiveerd' was geweest....

Reuter, AFP

LONDEN/BELFAST

Clegg was in 1993 tot levenslang veroordeeld wegens de moord in 1990 op een 17-jarig katholiek meisje, maar Majors minister voor Noord-Ierland Sir Patrick Mayhew besloot het vonnis maandag op advies van een speciale commissie te herroepen.

Major zei gisteren in het Lagerhuis het 'absurd' te achten de daad van Clegg aan moord gelijk te stellen. De soldaat claimde uit zelfverdediging te hebben geschoten op de auto waarin het meisje zat, die door een joyrider werd bestuurd. De rechter oordeelde dat het vierde, dodelijke schot was gelost nadat de auto voorbij was geraasd, zodat voor hem moord vaststond.

Noordierse Sinn-Feinpolitici hadden Mayhews besluit, dat volgens hen ook eerder of later genomen had kunnen worden, in verband gebracht met de stemming om het Conservatieve partijleiderschap. Premier Major verweet Sinn Fein gisteren, na zijn politieke overwinning, de onlusten in Noord-Ierland 'in hoge mate te hebben georkestreerd'. Sinn Fein, de politieke arm van de IRA, verweet Major de vrede te dwarsbomen.

De Ierse kardinaal Cahal Daly, leidsman van de 4,5 miljoen Ierse katholieken, zei gisteren de vrijlating als een 'ernstige blunder' te beschouwen en van 'een onvoorstelbare ongevoeligheid'. Daly, die jarenlang als de gesel van de IRA gold, heeft veel invloed in Ulster.

Een hoge functionaris van de Noordierse politie noemde de onrust in de Britse provincie 'een tijdelijke uitbarsting', die geen bedreiging vormt voor het staakt-het-vuren dat tien maanden geleden inging.

Meer over