Vrijlaten van Jocic geeft spanningen

Justitie maakt zich zorgen over de eventuele gevolgen van de vrijlating van de Servische topcrimineel Sreten ‘Jotcha’ Jocic in Belgrado....

Jocic is sinds 1990 de baas van de Joegoslavische mafia in Amsterdam. Hij zou de opdrachtgever zijn van veel liquidaties, waaronder die van Klaas Bruinsma, Jan Femer en Sam Klepper. Een van zijn partners was Zeljko ‘Arkan’ Raznatovic, de Servische crimineel en oorlogsmisdadiger.

De Serviër staat bekend als zeer gewelddadig. In 1993 is hij veroordeeld wegens poging tot doodslag op een agent. Ook zou volgens geruchten officier van justitie Koos Plooy hebben willen laten vermoorden.

Toen hij een paar jaar geleden moest verschijnen voor de rechtbank in Rotterdam, werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Hij werd vervoerd met een helikopter, de omgeving werd beveiligd door agenten met kogelvrije vesten en scherpschutters op het dak.

Volgens advocaat Jan Boone is zijn cliënt helemaal niet zo gevaarlijk. ‘Jocic is een mythe, net als Willem Holleeder. Alle liquidaties die justitie niet kan oplossen, worden aan hen toegeschreven.’

Vier jaar geleden werd Jocic gearresteerd. In Nederland zat hij twee straffen uit, onder meer vanwege heroïnesmokkel. Vervolgens werd hij in maart 2006 uitgeleverd aan Servië. Daar wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een dubbele moord, in 1995.

De kans is groot dat die strafzaak op niets uitloopt. Donderdag is hij vrijgelaten, na betaling van een borgsom van 300 duizend euro. De belangrijkste getuige heeft zijn verklaring ingetrokken. Jocic is nog wel verdachte en mag Belgrado niet zonder toestemming verlaten.

Volgens insiders heeft de Serviër vanuit de cel zijn criminele activiteiten voortgezet. Nu hij vrij is, zou hij rekeningen willen vereffenen. Ook met bendes in Nederland, waaronder die van Holleeder.

Een woordvoerder van het Amsterdamse Openbaar Ministerie noemt de vrijlating van Jocic ‘de eigen verantwoordelijkheid van de autoriteiten in Servië. Het zou zomaar kunnen dat hierdoor onrust ontstaat in Amsterdam.’

De Nederlandse overheid is een procedure begonnen om Jocic tot ‘ongewenst vreemdeling’ te verklaren. Volgens Boone zal de rechter dat niet toestaan. ‘Mijn cliënt heeft een Nederlandse ex-vrouw en kinderen die hier wonen. Het is nogal wat om iemand op basis van vrij kleine veroordelingen de toegang te ontzeggen.’

Meer over