Vrijgezellen, wees niet zo kritisch!

Singles, gooi die checklist weg van wat je zoekt in een relatie! Durf je te commiteren aan de man of vrouw die misschien niet al je hobby’s en gewoonten deelt, maar er wel onvoorwaardelijk voor je ís.

‘Moeder Anneke, geef me een manneke’, verzuchtte vroeger menige gelovige, trouwlustige jongedame zonder vaste verkering bij het heiligenbeeld van de oma van Jezus.

Afgelopen zaterdag was de officiële feestdag van St. Anna, wier hulp nog steeds wordt ingeroepen door vrouwelijke singles die hun vrijgezellenbestaan beu zijn.

Sinds Nederlands bekendste vroedvrouw Beatrijs Smulders in 1991 door vroom gebed succesvol een beroep deed op de Heilige Anna – kort na deze bedevaart kruiste haar Grote Liefde haar pad – bezoeken honderden vrouwen jaarlijks de St. Annakapel in het Noord-Brabantse Molenschot. Wat toch wel bewijst dat geen middel onbeproefd blijft om De Ware te vinden.

Hoewel er veel meer potentiële kandidaten in beeld zijn dan vroeger, heeft dat het vinden van de ultieme levensgezel er niet eenvoudiger op gemaakt. Integendeel. Hoe meer mogelijke partners zich aandienen, hoe lastiger het is om te besluiten dat die éne De Ware is. Want ja, er is altijd wel iemand die óók leuk is en nét een paar andere kwaliteiten heeft die misschien toch wel interessanter zijn. Je moet er toch niet aan denken dat je die misloopt!

Lange lijstjes

Intussen worden er lange lijstjes gemaakt met vereisten waaraan een ‘partner voor het leven’ moet voldoen. Hoe verschillend die lijstjes ook zijn, één ding hebben ze gemeen: een normaal mens kan er maar zelden aan voldoen, en valt dus altijd een beetje tegen. Reden genoeg om, teleurgesteld, maar weer verder te kijken.

Er zullen nog heel wat gebeden tot St. Anneke nodig zijn als singles op deze manier een partner blijven zoeken. Pak het daarom anders aan. Gooi om te beginnen die checklist weg. Formuleer vervolgens maximaal vijf dingen die je essentieel vindt in een relatie. Ga daarna niet op zoek naar de Ideale Geliefde die een kopie is van jouzelf zonder jouw slechte eigenschappen en mét veel ‘originele extra’s’, maar naar de Good Enough Love die beantwoordt aan jouw basiseisen.

Meerkeuzemaatschappij

En, ten slotte, durf je te commiteren aan de man of vrouw die misschien niet al je hobby’s en gewoonten deelt, maar er wel onvoorwaardelijk voor je ís.

Toegegeven, dit is een lastige opgave in een meerkeuzemaatschappij
waarin mobiliteit en flexibiliteit sleutelwoorden zijn, loyaliteiten en contracten tijdelijk, en dynamiek en afwisseling het hoogst bereikbare. Periodiek van partner wisselen en af en toe ongebonden zijn, is een patroon dat veel beter aansluit bij de moderne tijd.

Maar worden we daar gelukkig van? Willen we liefhebben op de manier waarop we werken en consumeren?

Meer over