Vrijgelaten Franse kindermoordenaar weer opgepakt

'U zult er geen spijt van hebben', luidde de optimistische titel die de Franse kindermoordenaar Patrick Henry had bedacht voor zijn boek....

In 2001 was hij op vrije voeten gesteld en Henry wilde zijn verhaal wel doen. Hoe hij zich tijdens een kwart eeuw in het gevang ontpopte tot een modelgevangene en hoe hij na zijn vrijlating uitgroeide tot hét symbool in Frankrijk van de crimineel die in staat is weer op het rechte pad te komen.

Maar dit weekeinde werd Henry in Spanje gearresteerd, omdat hij in het bezit was van tien kilo hasj. Hem wacht opnieuw levenslang.

Henry was op 23-jarige leeftijd aan de doodstraf ontsnapt dankzij een briljant, principieel betoog van zijn advocaat Robert Badinter. Zelf toonde hij geen berouw over de ontvoering van en de moord op een zevenjarige jongen en hij was ervan overtuigd de doodstraf te zullen krijgen. Maar zijn zaak kreeg de status van een principieel gevecht tegen de doodstraf - en Henry kreeg levenslang.

In de gevangenis besloot hij zijn leven te beteren; hij studeerde en werkte hard. Zeven keer verzocht hij vergeefs om vrijlating, ook al had hij de steun van psychiaters, bewakers en de gevangenisdirecteur. Geen enkele minister van Justitie durfde het aan. In 2001 veranderde de wet en werd de zaak aan een rechter voorgelegd. Die stelde Henry prompt op vrije voeten.

Henry kreeg werk in de computerbranche dankzij een werkgever die bereid was zijn nek uit te steken. Kort voor de zomer ging Henry voor de eerste keer in de fout: in een doe-het-zelf-winkel stal hij voor tachtig euro aan gereedschap. Hij kwam ervan af met een boete van rweeduizend euro. Afgelopen week ging het echt mis: hij kocht tien kilo hasj in Marokko en zijn auto werd bij Valencia aangehouden.

Na zijn uitlevering door Spanje zal hij in de Franse gevangenis begroet worden door weinig vriendelijke gevangenen. Door de recidive van hun beroemde collega is hun kans op vervroegde invrijheidstelling drastisch afgenomen.

Meer over