Vrijdag

Werk Gustav Klimt geveild voor 40 miljoen Dollar

Het schilderij Lizlberg am Attersee van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt is voor 40,4 miljoen dollar (29,5 miljoen euro) geveild bij het New Yorkse veilinghuis Sotheby's. Het schilderij, met een meer aan de Oostenrijkse Alpen, bracht veel meer op dan verwacht. Gerekend werd op zo'n 25 miljoen dollar (18 miljoen euro). Oorspronkelijk was het schilderij in handen van ijzermagnaat en kunstverzamelaar Viktor Zuckerkandl. Na zijn overlijden kwam het doek in handen van zijn zus, Amalie Redlich. Zij werd in 1941 gedeporteerd en de nazi's namen haar kunstverzameling in beslag. Deze dook later op in Salzburg en uiteindelijk kwam het schilderij in het Museum of Modern Art in Oostenrijk te hangen. Het museum gaf het doek in juli terug aan de 83-jarige Georges Jorisch uit Montreal, de kleinzoon van Redlich, die besloot het te veilen. Wie het werk heeft gekocht, is niet bekendgemaakt.

Prijs voor van Zweden

Een Amerikaanse vakjury heeft Jaap van Zweden uitgeroepen tot Conductor of the Year 2012. De prijs wordt op 5 december uitgereikt tijdens een gala in New York. Van Zweden is nu chefdirigent van het Dallas Symphony Orchestra en wordt geregeld gevraagd als gastdirigent. De onderscheiding is een initiatief van Musical America, een uitgever van muziekbladen. Eerdere winnaars waren Bernard Haitink, Simon Rattle, Leonard Bernstein en Riccardo Muti.

Nieuwe Bond-film: Skyfall

De nieuwe James Bond-film gaat Skyfall heten. Hoofdrolspeler Daniel Craig maakte de titel van de 23ste Bondfilm in Londen bekend. Zes jaar geleden volgde Craig Pierce Brosnan op als vertolker van James Bond. Skyfall is in het najaar van 2012 in de bioscoopzalen te zien. Dat is vier jaar na het uitkomen van het laatste deel, Quantum of Solace. De relatief onbekende Franse actrice Bérénice Marlohe en de Britse Naomie Harris (Pirates of the Caribbean) gaan de Bond-girls spelen. Wat de rol van de Marlohe wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Harris speelt geheim agent Even.

'Ik was eigenlijk aan het pimpen voor mijn 11-jarige zoon.'

De 43-jarige Wolverine-acteur Hugh Jackman vertelt in het entertainmentprogramma Access Hollywood dat zoon Oscar heeft ontdekt hoe zijn vaders bekendheid hem aan meisjes kan helpen.

undefined

Meer over