Vrijdag

Tien mythes over cobain

Everett True, de man die in 1992 Kurt Cobain in zijn rolstoel het podium opduwde, prikt in the Guardian tien mythes door over Grunge, Nirvana en Kurt Cobain. De belangrijkste op een rij: 1. De gitaarrock uit de jaren tachtig, grunge, is niet begonnen in Seattle, maar in Australië; 2. Grunge werd niet gedomineerd door mannen. True noemt vrouwenbands als L7, Lunachicks en Babes in Toyland; 3. Kurt Cobain is niet vermoord, maar heeft zelfmoord gepleegd; 4. Cobain heeft het tweede album van Hole, de band van Courtny Love, niet geschreven. Hij was uitsluitend achtergrondzanger bij twee liedjes; 5. Er wordt vaak beweerd dat Cobain eigenlijk nooit beroemd wilde zijn. Dat is onzin. De zanger wilde zoveel mogelijk platen verkopen, alleen niet zichzelf. Dat is uiteindelijk wel gebeurd.

Amsterdamprijs uitgereikt door van der laan

De Amsterdamprijs ging dit jaar naar het Bimhuis, theatergroep mugmetdegoudentand en DUS Architects. De jury heeft gekozen voor drie organisaties die onlosmakelijk met Amsterdam zijn verbonden zijn en nauw samenwerken met andere disciplines en vakgenoten. Het Bimhuis is een jazzpodium dat internationaal hoog in aanzien staat. DUS architecten is opgericht in 2003 en richt zich vooral op publieke ruimtes: van park tot patio, van loungewijk tot woonwijk. Mugmetdegoudentand tot slot, werd in 1985 opgericht als een geëngageerd theatercollectief. Naast toneel maakte de groep ook televisieseries als Hertenkamp, romans, krantenartikelen, brieven, documentaires, film en interviews. De Amsterdamprijs wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds en bedraagt 35.000 euro. Burgermeester Eberhard van der Laan reikte de prijs gisteravond uit in Paradiso.

Waar Heeft de Wereld het over?

Zuid Afrika #ArdMatthews

Zanger Ard Matthews mocht begin deze week het Zuid-Afrikaanse volkslied zingen bij de presentatie van het WK-rugbyteam, maar vergat de derde zin - Yizwa imithandazo yethu (Hoor ons in onze gebeden aan) - , schoot in de lach, begon stuntelig opnieuw en kreeg vervolgens het hele land over zich heen. 'Het was de zwartste en langste dag uit mijn carrière', aldus Matthews in een excuusbrief. Anderhalf jaar geleden overkwam reggaezanger Ras Dumisani hetzelfde.

Wereldwijd #CloudAtlas

Regisseurs Tom Tykwer (Lola rennt), Andy Wachowski en Lana Wachowski (The Matrix) maken zich op voor de opnames van Cloud Atlas, naar de gelijknamige, uit meerdere verhaallijnen bestaande en zo op het eerste gezicht onverfilmbare roman van David Mitchell. De film kost ongeveer 100 miljoen dollar en wordt opgenomen in Berlijn. De hoofdrollen zijn voor Tom Hanks, Hugo Weaving, Ben Whishaw, Halle Berry, Susan Sarandon en Jim Broadbent.

'Mensen verwachten van mij dat ik praat over literaire meesterwerken en grote ideeën, terwijl ik het vaak liever over baseball heb.'

Amerikaanse schrijver Tobias Wolff (This boy's life) vertelt in the Guardian nog steeds bang te zijn te worden ontmaskerd als oplichter, ook door zijn studenten van de Stanford Universiteit die hij iedere dag lesgeeft.

undefined

Meer over