Nieuws

Vrijdag persconferentie: nieuwe maatregelen op komst ‘als kentering nu niet snel komt’

Het demissionaire kabinet bereidt voor komende vrijdag een nieuwe corona-persconferentie voor. Als er dan nog steeds geen daling te zien is in de besmettingscijfers, ‘zullen we die kentering moeten forceren’, aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag na beraad met de meest betrokken ministers.

Avinash Bhikhie en Raoul du Pré
Minister Hugo de Jonge (r) en premier Mark Rutte. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (r) en premier Mark Rutte.Beeld ANP

Maar er of de komende dagen een knik in de besmettingsgolf te zien zal zijn, daar is het kabinet niet hoopvol over. ‘Het beeld is somber en zorgelijk’, aldus De Jonge. ‘We hebben geen reden om aan te nemen dat we die kentering op korte termijn gaan meemaken.’

Het kabinet ziet nog niet dat de aanscherpingen van 12 november voor een daling van de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames hebben gezorgd. Integendeel: de afgelopen twee dagen zijn er ruim 700 coronapatiënten bij gekomen, waarmee het totaal aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen nu op 2.535 ligt. ‘Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed.’

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) daarom gevraagd om een nieuw spoedadvies met als vraag: wat is er nodig om die ommezwaai alsnog te forceren?

Harder ingrijpen

De experts van het OMT komen woensdagavond bijeen, waarna donderdag een advies aan het kabinet volgt. Het kabinet zal dan vrijdag besluiten wat er moet gebeuren en dat vrijdagavond op een persconferentie bekendmaken. Dat is een week eerder dan Rutte en De Jonge hadden voorzien. Het kabinet lijkt er nu alsnog voor te kiezen harder in te grijpen. ‘De zorg staat maximaal onder spanning’, aldus De Jonge.

Dinsdag keerde de verplichte anderhalve meter afstand weer terug, nadat het kabinet daar in september nog afscheid van had genomen. Met de ruime beschikbaarheid aan vaccins en de introductie van de coronapas hoopte het kabinet de meeste coronaregels veilig te kunnen loslaten, maar het lijkt zich opnieuw te hebben verkeken op het virus.

De versoepelingen gingen, tegen het advies van het OMT in, te snel en te ongecontroleerd, concludeerde OMT-lid en epidemioloog Marc Bonten deze week. ‘Ik vrees dat we aan het begin staan van de noodzaak tot strengere maatregelen.’ Ook andere OMT-leden lieten zich kritisch uit over het kabinetsoptreden. Ic-hoofd Diederik Gommers riep dinsdag op tot een harde lockdown. Hij verwacht binnen tien dagen code zwart; ziekenhuizen moeten dan kiezen voor wie zij nog een ic-bed hebben.

Op kritiek van individuele OMT-leden wilde De Jonge niet ingaan. Hij wil het advies afwachten dat het hele OMT donderdag gezamenlijk zal uitbrengen. Datzelfde OMT stelde eerder deze week nog dat het voor nieuwe maatregelen te vroeg is. Het naleven van de bestaande regels zou de enige manier zijn om een lockdown te voorkomen.

De Jonge herhaalde dat het zwarte noodscenario in de ziekenhuizen nog niet van kracht is. ‘Er liggen nu 500 covidpatiënten op de intensive care. Er is nog geen sprake van ‘code zwart’. Ook nog niet bijna. Maar met het aantal nieuwe patiënten dat er naar verwachting nog bij komt, moeten we onszelf de vraag stellen of we de kentering moeten gaan forceren.’

Over welke maatregelen het kabinet vrijdag zal aankondigen, wilde De Jonge nog niets kwijt. Gezien zijn uitgesproken verwachting dat de kentering op een andere manier geforceerd moet worden, is het aannemelijk dat het kabinet hard op de rem gaat staan. Daarbij komen lockdown-achtige maatregelen die gericht zijn op het verminderen van contacten opnieuw in beeld.

De invoering van een 2G-beleid, waarbij alleen nog gevaccineerde en van covid-19 genezen personen toegang krijgen tot bepaalde plekken, gaat de besmettingen niet naar beneden krijgen, zei De Jonge. Hij blijft voorstander van de maatregel, maar die is alleen bedoeld om in te zetten bij een lagere besmettingsgraad. ‘Op dit moment hebben we bigger fish to fry dan een 2G-wetsvoorstel.’

Meer over