Vrijdag 9 november 2007

De Faunabescherming wil via de rechter voorkomen dat de drukjacht op de wilde zwijnen op de Veluwe wordt geopend. De natuurbeschermingsorganisatie heeft een rechtszaak tegen de staat aangespannen, omdat minister Verburg van Landbouw Gelderland een ontheffing heeft verleend van het verbod op deze jachtvorm....

Rookvrij Schiphol
Luchthaven Schiphol wordt de eerste grote luchthaven in Europa die volledig rookvrij is. Vanaf 1 januari 2008 mag op de luchthaven nergens meer worden gerookt. Nu mag dat nog binnen de speciale rookzones in cafés en restaurants.

Verkiezingen Pakistan
President Musharraf heeft onder internationale druk beloofd dat er voor 15 februari verkiezingen worden gehouden in Pakistan, en dat de noodtoestand voor die tijd wordt ingetrokken. Ook herhaalde hij zijn voornemen op te stappen als legerleider voordat hij voor een tweede termijn als staatshoofd wordt beëdigd.

Geloof in België
Koning Albert II heeft donderdag aan Yves Leterme gevraagd om formateur van België te blijven. De koning wil een snelle oplossing voor de politieke crisis ‘in het belang van de welvaart van alle burgers van ons land, van de geloofwaardigheid van België en zijn noodzakelijke cohesie’.

‘Nep’ met btw belast
Klinieken voor cosmetische chirurgie (borstvergroting, neuscorrectie en dergelijke) vrezen een grote omzetderving als volgend jaar een btw-tarief van 19 procent gaat gelden voor hun behandelingen. De Tweede Kamer bespreekt maandag een belastingplan van het kabinet waarin dit voorstel is opgenomen.

Antonveneta verkocht
De overnamestrijd rond ABN Amro is nog maar net afgelopen of Banca Antonveneta, de Italiaanse dochter van de Nederlandse bank, is al weer doorverkocht. Het Spaanse Banco Santander doet Antonveneta voor 9 miljard euro over aan de oudste bank van de wereld, Monte dei Paschi di Siena. Santander maakt door de verkoop binnen een paar weken tijd een winst van 2,4 miljard euro, oftewel 36 procent.

Van Gogh onverkocht
Het doek Korenvelden van Vincent van Gogh is woensdag op een veiling bij Sotheby’s New York onverkocht gebleven. Van tevoren was ingeschat dat het schilderij, dat van Gogh vlak voor zijn dood schilderde, tussen de 28 en 35 miljoen dollar zou opleveren. Sotheby’s had de verkoper een gegarandeerde minimumprijs beloofd.

Aad Nuis overleden
Oud-staatssecretaris Aad Nuis (D66) is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was al een jaar ziek. Nuis, die naast politicus ook literair criticus (voor ondermeer de Volkskrant) en dichter was, was in het eerste paarse kabinet (1994-1998) staatssecretaris voor Cultuur en Media. Ook zat hij voor D66 in de Tweede Kamer en de senaat.

Meer over