Vrijdag 8 mei: dit is vandaag belangrijk

Na een krankzinnige Britse verkiezingsnacht blijken de Conservatieven van premier Cameron als winnaar uit de bus komen. V&D komt vandaag met een vernieuwingsplan en welke voorstellingen mag u niet missen in mei? Lees dit en meer in ons ochtendoverzicht.

null Beeld afp
Beeld afp

Terwijl u sliep...

... werd de uitslag van de Britse verkiezingen langzaam duidelijk: winst voor de Conservatieven, verlies voor Labour. Camerons partij komt volgens Britse media uit op 325 zetels en de oppositiepartij Labour op 232.

... zei de Britse premier David Cameron dat hij wil doorgaan met regeren over 'één natie, één Verenigd Koninkrijk'.

... sprak partijleider Ed Miliband van een 'zeer teleurstellende en moeilijke nacht'.

... was er ook nog anders nieuws: het afgelopen jaar zaten ruim 6.100 verdachten ten onrechte vast- meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van tien jaar geleden. Zij kregen daarvoor in totaal ruim 11 miljoen euro aan schadevergoeding.

... blijkt dat Air France en KLM achter de schermen druk aan het onderhandelen zijn over een nieuwe bestuursstructuur. Doel is de beide maatschappijen verder te integreren en de macht van de holding te verminderen.

null Beeld ap
Beeld ap

Dit is vandaag belangrijk

07.00
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met de exportcijfers van Nederland naar landen in Europa. Wat heeft het opgeleverd en heeft het goede dingen gedaan voor de werkgelegenheid?

10.00
Warenhuisconcern V&D presenteert vandaag tijdens een informatiebijeenkomst de nieuwe strategie. Want lekker ging het niet, ondanks deze pogingen. Volgens De Telegraaf gaat V&D zich richten op de vrouw. De niet-hippe vrouw, wel te verstaan. En het succes van horecaformule La Place zal nog meer worden uitgevent.

22.00
Op NPO Radio 2 wordt de nieuwste tussenstand van giro555 bekendgemaakt en daarmee komt er een einde aan de Nationale Actieweek 'Nederland helpt Nepal'.

null Beeld anp
Beeld anp
Cameron en zijn vrouw bij Downing Street na de verkiezingen. Beeld reuters
Cameron en zijn vrouw bij Downing Street na de verkiezingen.Beeld reuters

Mustreads

Op veel plekken in Nederland keren buurtbewoners zich tegen nieuwbouwmoskeeën, vaak tot aan de bestuursrechter aan toe. Want: het zorgt voor overlast, rondhangende jongeren, lawaai, dalende huizenprijzen en schaarse parkeerplekken die verloren dreigen te gaan. Hoe denken de bewoners er nu, na de bouw, over? (+)

De Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) verhuist dit jaar naar Den Haag. 'We weten niet hoeveel mensen verdwijnen, we hebben geen idee', zegt directeur-generaal Kathryne Bomberger in een interview. 'Colombia telt 65 duizend vermisten. Niemand heeft cijfers over het aantal migranten dat vermist raakt.' (+) Nahil Shahwan zoekt al 35 jaar naar haar man, die tijdens de burgeroorlog in Libanon vermist raakte. Drie decennia lang ging ze ieder jaar naar Syrië om haar man te zoeken. 'Ik wil weten wat er met hem is gebeurd', zegt ze zachtjes. 'Ik heb geen lichaam, dus ik hoop dat hij nog leeft.' (+)

Een liefdesverhaal met een droevig einde: het chimpanseepaartje Adam en Eva ontsnapte uit een safari-dierentuin op Mallorca. Een klopjacht werd ingezet ('houd uw huizen dicht'). Eva werd doodgeschoten, Adam werd dood aangetroffen, drijvend in een waterbassin van een lokale rioolwater reinigingsinstallatie. (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Nahil Shahwan. Beeld Sam Tarling
Nahil Shahwan.Beeld Sam Tarling

Voor bij de koffieautomaat

Behalve een nieuw parlement kozen de Britten deze week nog iets anders: welke vogel wordt de nationale vogel? De kerkuil, de merel, of toch de zwaan? ('Elegant en sereen, maar uiterst agressief wanneer hij wordt aangevallen.')

Het weekend staat voor de deur en dus is daar ook de vraag: wat gaan we doen? De cultuurredactie tipt de beste concerten, exposities, voorstellingen en festivals voor mei. Bijvoorbeeld de voorstelling Narnia, waar ballet en hiphop samengaan.

De wereld afreizen om Unesco-werelderfgoed te bekijken? Is helemaal niet nodig. Het is vaak dichterbij dan we denken, bewijst Hans Aarsman. Soms gewoon in huis, als souvenir. Zoals een Van Nelleblik, een schilderijtje van de Waddenzee, een onderzetter van Kinderdijk. (+)

(tekst loopt door na afbeelding)

null Beeld Hans Aarsman
Beeld Hans Aarsman

Populair het afgelopen etmaal

1. Live - Labour weggevaagd bij Britse verkiezingen

2. Vakantiegeld voor meeste Nederlanders fors lager

3. Schuld van Bram Moszkowicz meer dan vijf miljoen

4. 'Je moet in die garage zijn, met hippe naam en mensen met baarden erin' (+)

5. Bekladding Paleis op de Dam vastgelegd op camera's

undefined

Whatsapp

Iedere ochtend op mobiel? Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over