Vrijdag 5 juni: Dit is vandaag belangrijk

Een omstreden alternatief genezer bezoekt Nederland, staatssecretaris Van Rijn ontpopt zich als een ware Houdini, een Poolse school is klaar voor als de Russen komen, en het overgewicht onder Rotterdamse kinderen neemt af (of niet?). Alles wat u moet weten op deze tropisch warme vrijdag.

Thomas van der Kolk
null Beeld Maksymilian Rigamonti
Beeld Maksymilian Rigamonti

Terwijl u sliep...

... werd er een veiligheidslek ontdekt bij het Amerikaanse regeringsbureau dat persoonsinformatie voor federale ambtenaren verzamelt. De grote verdachte is China.

... viel er een vierde dode door het MERS-virus in Zuid-Korea.

... haalde voedselconcern Nestlé in India pakjes Maggi-noedels uit de verkoop omdat ze volgens lokale media te veel lood zouden bevatten, wat leidde tot veel onrust.

... kwamen er bij een aanslag op een markt in het noordoosten van Nigeria zo'n 30 mensen om het leven.

... werd in Spanje massaal opgeroepen om de vaccinatie van kinderen tegen besmettelijke ziektes verplicht te stellen. Dit vanwege de opname van een doodziek 6-jarig jongetje met difterie in Barcelona.

null Beeld ap
Beeld ap

Straks in het nieuws

9:30 uur
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met cijfers over de leegstand van woningen in 2013.

9.30 uur
De openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Fyra gaan verder.

9.30 uur
In Zeist is er een conferentie over de toekomst van de brandweerzorg.

17:00 uur
In Hilversum wordt de jaarlijkse prijs voor de beste producties van de publieke lokale omroepen uitgereikt als afsluiting van de Week van De Lokale Omroep.

20:30 uur
Voetbal: oefenwedstrijd Nederland - VS

Ook vandaag

Het is Wereldmilieudag. Die wordt elk jaar door de Verenigde Naties georganiseerd om het milieubewustzijn te verhogen.

Premier Rutte bezoekt India, samen met minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma. Lees meer over deze handelsmissie. (+)

De parlementaire enquetecommissie Fyra. Met Henk van Gerven (SP), Vera Bergkamp (D66), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ton Elias (VVD) en Mei Li Vos (PvdA). Beeld anp
De parlementaire enquetecommissie Fyra. Met Henk van Gerven (SP), Vera Bergkamp (D66), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ton Elias (VVD) en Mei Li Vos (PvdA).Beeld anp

Mustreads

Goed nieuws: het overgewicht bij kinderen in Rotterdam neemt af. De daling is vooral zichtbaar bij jongens uit de onderbouw; meisjes zijn vaker te dik dan jongens. Heeft Rotterdam een mijlpaal bereikt of juicht de gemeente te vroeg?

De rijken worden steeds rijker in het Europese clubvoetbal. En daardoor wordt het verschil tussen de vijf rijkste competities en de rest (waaronder die van Nederland) steeds groter. Er gaan dan ook behoorlijke bedragen in om: de miljarden vliegen in het rond.

President Benoît Battistelli van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) wordt er al langer van beticht een waar schrikbewind te voeren. Nu blijkt hij detectives in te zetten tegen zijn eigen medewerkers. Zo moet kritiek in de kiem worden gesmoord.

Staatssecretaris Martin van Rijn overleefde gisteren op het nippertje het zesde Kamerdebat over de problemen met de pgb's. Politiek verslaggevers Gijs Herderscheê en Frank Hendrickx vertellen hoe deze Houdini-act van Van Rijn in zijn werk ging. (+)

null Beeld anp
Beeld anp
Martin 'Houdini' van Rijn Beeld anp
Martin 'Houdini' van RijnBeeld anp

Bij de koffieautomaat

Door genoeg te slapen én te mediteren kun je de kans op alzheimer verminderen. Dat zegt althans Deepak Chopra (67), wereldberoemd profeet van de alternatieve geneeskunst, bestsellerauteur en icoon van de new-agebeweging. Vandaag is hij in Nederland voor een alzheimercongres, maar zijn komst is omstreden. Sommigen noemen hem een 'charlatan'. De Volkskrant sprak met hem. (+)

Jeb Bush kondigde gisteren officiëel aan een gooi naar het presidentsschap van de VS te gaan doen. Een profiel: kan Derde Bush de Tweede Clinton aan? (+)

Met de Russen weet je het nooit. In het Poolse plaatsje Urle nemen ze alle dreigende woorden van Rusland daarom serieus en worden de leerlingen militair gedrild. 'Poetin is een man met ballen.' (+)

Vakkenvullen of bollenpellen is zó 2012. Studenten zoeken de laatste jaren vooral bijbanen van digitale aard, zoals software ontwikkelen of blogs schrijven voor bedrijven.

Het weer: de eerste tropische dag van 2015 (28-32 graden)! Wel goed insmeren. De hitte is overigens maar kortstondig: aan het einde van de dag onweer, flinke hagelstenen en harde wind. Dit weekeinde keert het zonnetje weer terug maar is het niet meer zo heet (17-21 graden).

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Deepak Chopra Beeld Julius Schrank
Deepak ChopraBeeld Julius Schrank
Praktijkles. Beeld Maksymilian Rigamonti
Praktijkles.Beeld Maksymilian Rigamonti
null Beeld Maksymilian Rigamonti
Beeld Maksymilian Rigamonti

Populair het afgelopen etmaal

Oud FIFA-topman Warner: 'Ik weet waarom Blatter is opgestapt'

Pgb-debat: Kamer geeft Van Rijn voordeel van twijfel

Bekrassen melkpoeder remedie tegen doorverkoop

Zanger Albert West (65) overleden

Moszkowicz kaapt weer een vriend weg bij Wilders

undefined

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 8 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over