Vrijdag 28 augustus: dit is vandaag belangrijk

Het kabinet wil meer opvang voor vluchtelingen, de meeste psychologische onderzoeken blijken bij herhaling geen stand te houden, en de Verenigde Naties komen met een rapport over racisme in Nederland. Dat en meer in ons ochtendoverzicht.

Het asielzoekerscentrum in Gilze. Beeld null
Het asielzoekerscentrum in Gilze.

Terwijl u sliep...

...werd bekend gemaakt dat het kabinet Nederlandse gemeenten gaat oproepen extra bedden en huizen vrij te maken voor vluchtelingen. Voor de opvang trekt het kabinet 58,5 miljoen euro extra uit.

...bleek een groot deel van psychologische onderzoeken niet herhaalbaar te zijn.

...schrapte KLM de Oekraïens-Amerikaanse pianiste Valentina Lisitsa uit het inflight entertainment-programma wegens haar steun aan de Oekraïense separatisten.

...zei Kim Jong-un dat het akkoord tussen Noord-Korea en Zuid-Korea een mijlpaal is.

...bleek dat de enquête die Amsterdam houdt naar het beheer van de hoofdstedelijke financiën 1,9 miljoen euro gaat kosten.

Pianiste Valentina Lisitsa. Beeld null
Pianiste Valentina Lisitsa.

Vandaag in het nieuws

09.30 uur
Het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties komt met conclusies en aanbevelingen over discriminatie in Nederland, ook Zwarte Piet komt aan de orde.

11.00 uur
De eerste editie van de Amsterdam International Art Fair begint in de Beurs van Berlage, met werk van onder meer Banksy, Shepard Fairey, Shane Bowden en Mr Brainwash.

11.00 uur
De pro-formazitting tegen de man die een NS-conductrice zeer zwaar mishandelde in Hoofddorp, wordt vervolgd.

12.00 uur
Bondscoach Danny Blind maakt zijn definitieve selectie bekend voor de komende twee interlands.

null Beeld null

13.00 uur
Ajax, AZ en FC Groningen worden tijdens een loting aan drie tegenstanders in de groepsfase van de Europa League gekoppeld.

15.00 uur
Dafne Schippers start in de finale van de 200 meter. De winnares van het zilver op de 100 meter beloofde dat ze in de finale wil proberen onder de 22 seconden te lopen (+). Dat is een Nederlandse vrouw nog nooit gelukt.

20.00 uur
Willem II speelt thuis tegen NEC.

Ook vandaag
De stoffelijke resten van de vluchtelingen die in Oostenrijk werden aangetroffen in een vrachtwagen worden voor onderzoek naar Wenen overgebracht.

Het weer
Een hogedrukgebied boven het midden van Europa drukt vrijdag en zaterdag zijn stempel op het weer. Vandaag zijn er flinke perioden met zon en blijft het, op een enkel licht buitje na, droog.

Ajax-spelers Jasper Cillessen, Davy Klaassen, Viktor Fischer en Arek Milik. Beeld null
Ajax-spelers Jasper Cillessen, Davy Klaassen, Viktor Fischer en Arek Milik.

Mustreads

Hij heeft Nederland veranderd door de discussie over Zwarte Piet aan te jagen. Sindsdien wordt kunstenaar Quinsy Gario bedreigd. Maar beveiliging krijgt hij niet. 'Ik krijg anonieme brieven. Daarin staat dat mensen me een kogel door mijn kop gaan jagen. Of dat ze mijn strot gaan doorsnijden', vertelt Gario (30) in dit interview. (+)

Denken wetenschappers eindelijk iets te hebben ontdekt, blijkt het na een tijdje helemaal niet te bestaan. Rode wijn is bij nader inzien toch niet goed voor de gezondheid, mild depressieve mensen hebben toch geen baat bij antidepressiva, en de effecten van antioxidanten zijn minder groot dan onderzoek aanvankelijk uitwees. Hoe kan dit? En wat is de oplossing? (+)

Het grootste, oudste en bekendste circus van Nederland dreigt opnieuw failliet te gaan. 'Ik ben 1 meter 42. Het water staat me niet aan de lippen, het water staat al 1 meter 50 hoog. Het is lucht happen door een rietje', vertelt directeur en clown Milko Steyvers van Circus Herman Renz. (+)

(artikel gaat verder onder de foto)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Circus Herman Renz in Bergen op Zoom. Het circus dreigt failliet te gaan. Beeld null
Circus Herman Renz in Bergen op Zoom. Het circus dreigt failliet te gaan.

Meest gelezen

1. Tonijn duikt voor het eerst op in Nederland

2. Migranten mogelijk al dood toen vrachtwagen Oostenrijk binnenreed

3. Twist in Indiase moordzaak: zussen blijken moeder en dochter

4. Biodiversiteit zeeën zal drastisch veranderen

5. Website publiceert per ongeluk aantal Russische doden in Oekraïne

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 08.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld null
Meer over