Vrijdag 15 mei: dit is vandaag belangrijk

Nederland stuurt aan op verlenging Irak-missie, een recordbedrag voor Mondriaan en wie wordt de koning van de cloud? Lees hier in een paar minuten alles wat u moet weten om de dag goed te beginnen.

Martine Steenvoort
Nederland praat over verlenging van de Irak-missie die in oktober afloopt. Beeld anp
Nederland praat over verlenging van de Irak-missie die in oktober afloopt.Beeld anp

Terwijl u sliep...

... werd bekend dat Nederland achter de schermen spreekt over het verlengen van de militaire missie in Irak.

... overleed de Amerikaanse blueslegende B.B. King is op 89-jarige leeftijd.

... werd een schilderij van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan voor een recordbedrag van 44 miljoen euro verkocht.

... arriveerden bijna achthonderd bootvluchtelingen uit Birma en Bangladesh in Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra.

... kwamen zo'n 60 duizend kippen om bij een brand in een stal van een boerderij in Ysselsteyn, bij Venray.

... maakte Artsen zonder Grenzen bekend dat gewapende mannen begin deze maand 127 vrouwen hebben verkracht bij een inval in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

... klaagde een Amerikaanse man, die dinsdag gewond raakte bij het ongeluk met een trein in Philadelphia, de spoorwegmaatschappij aan.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) uit 1929 van Mondriaan. Beeld Christie's
Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) uit 1929 van Mondriaan.Beeld Christie's
De trein liep dinsdag waarschijnlijk uit de rails omdat de machinist te hard reed. De maximumsnelheid op dat deel van het traject is tachtig kilometer per uur, maar de trein reed bijna twee keer zo hard. Beeld reuters
De trein liep dinsdag waarschijnlijk uit de rails omdat de machinist te hard reed. De maximumsnelheid op dat deel van het traject is tachtig kilometer per uur, maar de trein reed bijna twee keer zo hard.Beeld reuters

Straks in het nieuws

10.30 uur
De veerdienstonderneming van Ameland begint met een eerste, kleine actie en vertrekt een uur later dan normaal van Ameland naar het Friese Holwerd. De werkdruk is te hoog, volgens het personeel.

16.00 uur
Paradiso opent The Small Museum, het kleinste museum van Nederland. Eerste exposanten zijn Lernert & Sander met nieuw werk dat zij maakten in samenwerking met de Jeugd van Tegenwoordig.

16.00 uur
Prijsvechter Wizz Air vliegt voor het eerst vanaf Maastricht Aachen Airport naar Boedapest.

19.00 uur
Theodor Holman spreekt met Italië-correspondent Bas Mesters, die in zijn boek Italiaanse streken laat zien hoe Italië momenteel de grootste economische en morele crisis sinds WO II meemaakt. (Radio 5)

20.25 uur
Tom Waes bezoekt met het tv-programma Reizen Waes het noorden van Mexico, waar je je als toerist beter niet kunt vertonen vanwege de drugsoorlog die er woedt. (NPO 3)

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Kunstenaarsduo Lernert & Sander. Beeld The Small Museum
Kunstenaarsduo Lernert & Sander.Beeld The Small Museum

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Politieagenten zoeken naar wapens en drugs in een gevangenis in Mexico. Beeld afp
Politieagenten zoeken naar wapens en drugs in een gevangenis in Mexico.Beeld afp

Mustreads

Wapen hoog, hoofd laag: zo doe je dat (+)
Ruim een half jaar zijn Nederlandse militairen actief in Irak. De strijd tegen IS is moeizamer dan gedacht. 'De meters die we maakten, zijn centimeters geworden. Dat voelt soms als stilstand.' Lees hier de reportage over de trainingsmissie in Irak.

Wie wordt de koning van de cloud? (+)
Het digitaal bestaan speelt zich meer en meer af in de cloud - een virtuele wolk waarin onze gegevens zweven. Tientallen bedrijven bieden er diensten voor aan, zoals het Amerikaanse Box. Maakt zo'n nieuwkomer kans tegen reuzen als Google en Microsoft? En, wat doet u in de cloud?

Spreiding migranten is pijnpunt (+)
De Europese Commissie heeft woensdag haar Migratieagenda gepresenteerd. Ze moet antwoord geven op de massale instroom van asielzoekers in de EU. De ambitie is groot. Maar hoe realistisch zijn de doelen?

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een Nederlandse trainer in Erbil, Irak. Beeld anp
Een Nederlandse trainer in Erbil, Irak.Beeld anp
Twee Nigeriaanse bootvluchtelingen nemen een duik in de Middellandse Zee bij het Italiaanse eilandje Lampedusa. Beeld getty
Twee Nigeriaanse bootvluchtelingen nemen een duik in de Middellandse Zee bij het Italiaanse eilandje Lampedusa.Beeld getty

Bij de koffieautomaat

Mag je bij De Nederlandsche Bank (DNB) werken en er tegelijkertijd een bijbaantje op nahouden als sm-meesteres annex escort? Nee, concludeert de DNB na de affaire met een werkneemster die ook prostituee was. 'Geheime, betaalde nevenactiviteiten in de prostitutie maken je chantabel.'

De rekening van een smartphone-abonnement kan vaak hoog oplopen. Hoe kunt u dat beter regelen? Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, geeft tips.

Aankomend presidentskandidaat Jeb Bush heeft een nieuwe felle tegenstander: een 19-jarige studente. Met haar verwijt 'Uw broer heeft IS gecreëerd' is ze een internetsensatie geworden. Bekijk het filmpje hier:

(tekst gaat verder onder de video)

Populair het afgelopen etmaal

1. 'Jesse Klaver moet eerst maar eens een toontje lager zingen'

2. Witte Huis: nieuwe abortuswet VS is 'schandalig'

3. Generaal: staatsgreep Burundi is mislukt

4. Indonesische leger test maagdelijkheid van rekruten

5. Ik wou dat het leven een Songfestival was (+)

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

Bekijk hier alle cartoons van Gummbah

Meer over