Vriesekoop bereikt eindstrijd in VS

Bettine Vriesekoop heeft zich geplaatst voor de finale van de Open Amerikaanse tafeltenniskampioenschappen in Anaheim. De Amsterdamse stuit daar op de voormalige Chinese Geng Lijuan, die nu uitkomt voor Canada....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Vriesekoop en Hooman voldeden in Anaheim aan de Olympische kwalificatie-eisen van de NOCNSF, een plaats in de kwartfinales van een groot toernooi. Het tweetal moet echter nog wel aan de internationale normen voldoen, hetgeen in mei tijdens het WK in China niet lukte.

Vriesekoop is er desondanks dichtbij, dank zij haar hoge notering op de wereldranglijst. De eerste 24 van de 'geschoonde lijst' (met maximaal drie speelsters per land) krijgen automatisch een plaats in het Olympische hoofdtoernooi. Vriesekoop is vijftiende, Hooman bezet op die aangepaste ranglijst de 36ste plaats en zal zich tijdens het kwalificatietoernooi, begin januari in Manchester, moeten plaatsen.

Vriesekoop versloeg op weg naar de finale de Japanse Nishino, de Chinese Xu, de Koreaanse Kim en in de halve finale Matsuoka uit Japan. Steeds in drie of vier games.

Hooman had weinig moeite met de Koreaanse Hye Ran en de Chinese Zhao.

De Eindhovense stuntte vervolgens tegen Chen Jing, de nummer acht van de wereldranglijst. Hooman zette de Chinese na een 2-0 achterstand toch nog aan de kant. De Chinese Canadese Geng, de mondiale nummer zeven, was vervolgens in vier games te sterk.

Vriesekoop en Hooman lieten in Anaheim het landentoernooi aan zich voorbijgaan. Vriesekoop voelde zich niet fit genoeg. Ze had ten gevolge van intensieve krachttraining last van haar knie gekregen.

De beslissing van Vriesekoop en Hooman niet samen in de landenwedstrijd uit te komen, heeft niets te maken met de breuk in het Olympische dubbelspel. Vriesekoop gaf onlangs te kennen niet meer met Hooman te willen dubbelen. De Amsterdamse hoopt zich nu met Emily Noor voor de Olympische Spelen in Atlanta - haar afscheid - te plaatsen.

Meer over