Vreemde schaatser op het ijs zet ISU-preses Cinquanta te kijk

Sinds '9/11' verandert elk stadion in de VS bij een serieuze aangelegenheid in een bastion van veiligheid. Alle tassen gaan leeg, de schoenen uit, de laptops open en de camera's uit elkaar....

Hoe streng zijn de regels, vroegen enkele Amerikaanse verslaggevers vrijdag aan ISU-voorzitter Cinquanta toen zij de veiligheid bij de WK kunstrijden in Dortmund ter sprake brachten?

De reporters toonden zich verbaasd. In de States zijn ze gewend meermalen te worden gecontroleerd en hier in Duitsland kon iedereen ongehinderd in en uit lopen. Dat moest wel fout gaan, dachten zij. Cinquanta zei dat het een serieus punt van zorg was, maar meer ook niet en dus bleef alles zoals het was.

Zaterdagmiddag kwam de schande. Toen Michelle Kwan, als vierde van zes finalerijdsters, al op het ijs stond, verscheen er opeens een man in de ring. Hij ontblootte het bovenlichaam, waarop een dotcom-reclametekst te bewonderen was, en reed zijn rondjes. Kwan dacht eerst dat het een baanveger was, om bloemen en knuffels te rapen, of een streaker, maar verdween daarna schielijk. De man had een geweer kunnen hebben, zei ze later.

De kerel, in rokje en maillot, stond op schaatsen. Zulke mobiele bewakers waren niet voor handen in de Westfalenhalle. Vier man schuifelden voetje voor voetje achter 'het gevaar' aan.

De Canadees, ene Ron Bensimhon, liet zich makkelijk vangen en werd na een kort verhoor weer vrijgelaten. Ook daar verbaasden de Amerikanen zich over. Wie laat de op heterdaad betrapte dader van de verstoring van een sportfeest zomaar vrij? Europa zal het nooit leren, schudden de Yankees het hoofd.

Meer over