NieuwsCuba

Vreedzaam protest van onafhankelijke Cubaanse artiesten leidt tot zeldzame concessies

Zo’n tweehonderd veelal jonge Cubaanse artiesten protesteerden vrijdagnacht voor het Cubaanse ministerie van Cultuur in hoofdstad Havana. Het was een zeldzaam groot publiek vertoon van onvrede in een land dat demonstraties doorgaans snel de kop indrukt. Bovendien had het protest een zeldzame uitkomst: de activisten dwongen concessies af over de behandeling van onafhankelijke artiesten.

Artiesten zingen en maken muziek tijdens het vreedzame protest in Havana. Beeld EPA
Artiesten zingen en maken muziek tijdens het vreedzame protest in Havana.Beeld EPA

De demonstratie van vrijdagnacht was een steunbetuiging aan de leden van de San Isidro-beweging (vernoemd naar een wijk in Havana), een klein collectief van kunstenaars dat zich sinds 2018 verzet tegen een wet die de vrijheid inperkt van artiesten die niet binnen de lijntjes van de overheid kleuren. Tien dagen geleden gingen acht van hen in hongerstaking tegen de arrestatie van rapper Denís Solis. Hij was veroordeeld tot acht maanden cel nadat hij op 6 november live op Facebook streamde hoe een agent zijn huis binnendrong.

Het regime maakte donderdag een einde aan het San Isidro-protest. De leden zouden covid-regels overtreden door samen dagenlang door te brengen in één huis. Veertien mensen werden opgepakt, onder hen vijf die nog in hongerstaking waren. Tot aan hun arrestatie had het protest zich beperkt tot hun beweging. Nadat de kunstenaars waren opgepakt, keerden ook vele andere artiesten zich tegen de repressie van de Cubaanse overheid.

Indruk

Verschillende media melden verschillende aantallen demonstranten. Persbureau Reuters stelt dat honderdvijftig mensen zich vrijdag verzamelden bij het ministerie van Cultuur. Volgens AP waren het er tweehonderd. De onafhankelijke Cubaanse nieuwssite 14ymedio.com meldt een opkomst van driehonderd mensen. Het aantal was in elk geval groot genoeg om indruk te maken op de Cubaanse autoriteiten. In de nacht vond een urenlang gesprek plaats tussen vertegenwoordigers van het protest en de viceminister van Cultuur Fernando Rojas.

De activisten boekten een zeldzaam succes. Om 2 uur ‘s nachts stelden beide partijen dat er een voorlopig compromis was bereikt. De viceminister beloofde opnieuw te zullen kijken naar de situatie van de gearresteerde rapper Solís. Het ministerie zegde tegelijkertijd toe te stoppen met de intimidatie van onafhankelijke artiesten. En de overheid trok eerdere woorden in waarin de San Isidro-beweging werd weggezet als ‘huurlingen van de Verenigde Staten’. Op 2 december gaat het gesprek tussen de cultuursector en de regering door, dan ook met de minister van Cultuur, Alpidio Alonso, die vrijdag niet in Havana was.

Onder andere de Nederlandse regering uitte zich deze week bezorgd over de situatie in Havana. Mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie riep op Twitter de Cubaanse overheid op om het demonstratierecht te respecteren en af te zien van arrestaties.

Meer over