Nieuws

Vredestribunaal Colombia: FARC rekruteerde meer dan 18 duizend kinderen

Minstens 18.667 kinderen in Colombia werden gedurende een periode van twintig jaar gedwongen zich aan te sluiten bij de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Dat heeft het vredestribunaal van Colombia dinsdag bekendgemaakt. Volgens het tribunaal gaat het om oorlogsmisdaden.

Redactie
Colombiaanse soldaten omringen drie jonge FARC-rebellen in december 2000. Beeld AP
Colombiaanse soldaten omringen drie jonge FARC-rebellen in december 2000.Beeld AP

Het getal van dik 18 duizend kindsoldaten ligt een stuk hoger dan de regering eerder had verklaard. De FARC hield zich tot dusverre op de oppervlakte over de rekrutering van minderjarigen, of ontkende zelfs.

Het onderzoek van het vredestribunaal JEP (Justicia Especial para la Paz) staat in Colombia bekend als ‘zaak-07' en richt zich op de jaren tussen 1996 en 2016. Het onderzoek is nog niet afgerond. Onder meer 26 voormalige FARC-leden zullen als getuige worden opgeroepen. Naarmate het onderzoek vordert, zal het tribunaal ook kijken naar seksueel geweld, gedwongen verdwijningen, moord, marteling en anderszins wrede behandelingen.

Elders in Colombia worden minderjarige kinderen volgens de regering nog steeds gebruikt door andere illegale gewapende groepen, die ze gebruiken als strijders, menselijk schild en seksslaven.

Vrijwillig

De cijfers die door de JEP zijn gepubliceerd, liggen ver boven de cijfers die de regering eerder had vrijgegeven. Die had geschat dat tussen dat tussen 1985 en 2020 meer dan 7.400 minderjarigen werden gerekruteerd. Volgens voormalige FARC-leiders, die in 2016 demobiliseerden en verder gingen in de politiek, was het rekruteren van minderjarigen geen algemeen beleid. Veel minderjarigen zouden zich vrijwillig bij de rebellen hebben aansloten.

Het vredestribunaal JEP is opgericht in het kader van een vredesakkoord uit 2016 om voormalige FARC-rebellen en militaire leiders te vervolgen voor vermeende oorlogsmisdaden, met als doel om verzoening onder de Colombiaanse bevolking te bewerkstelligen. Zo mag de bijzondere rechtbank lichtere straffen opleggen dan het gewone rechtssysteem zou doen.

Een eerder onderzoek ging over ontvoeringen. Toen constateerde het tribunaal dat de FARC gedurende de oorlogsjaren bijna 22 duizend mensen had ontvoerd, om zichzelf te financieren met de losgelden. De leiding van de voormalige guerrilla erkende na publicatie van dat onderzoek dat 627 ontvoerden waren geëxecuteerd. Van een kleine 1.900 mensen was het lot onbekend.

Meer over