Vragen

Wat wilde Naäman dat God hem zou vergeven? Het 'onweerstaanbare domme blondje Britt (aldus ooit een aankondiging door Matthijs van Nieuwkerk) had wel raad geweten met deze vraag uit De Grote Bijbelquiz die de NCRV en EO presenteerden. Helaas: Britt worstelde op een andere zender met haar eigen vragen, en die zou ze gaan stellen met haar tv-partner Ymke in hun eerste 'talkshow' die dinsdag in première ging op RTL 5. Een focking vet ideetje van producent Eyeworks.

Er bleek al snel sprake van een misverstand: geheel conform de heersende gewoonte ging het meer dan de helft van de tijd in Britt & Ymke stellen vragen over het maken ervan en de zoektocht naar potentiële kandidaten. BN'ers uiteraard, mensen van televisie dus. Doorgaans geen probleem in televisieland, maar nu wel. Matthijs van Nieuwkerk stond boven aan het verlanglijstje, maar hij wilde niet. Het kwam hem te staan op een zoektocht naar zijn Jordaanse huis, met inbegrip van beelden van zijn buurmeisje in de deuropening waarnaast het huisnummer voor iedereen glashelder te zien was.

Met Britt & Ymke stellen vragen is het uitwalsen begonnen van een gestaag gevorderde televisiecarrière, die liep van een realityserie in het oerwoud tot aan de jungle van de talkshows. 'Dat is nog nooit gebeurd!', kirde Britt.

De parodie op het genre talkshow is populair deze dagen. Op SBS ontving acteur Peter Paul Muller als de proleet Martin Morero van Gooische vrouwen gasten als Beau van Erven Dorens en Lange Frans. Johnny de Mols Waar is de Mol? is bijna een persiflage op Villa Felderhof en de talrijke reisprogramma's, en in de echte talkshow DWDD traden maandag de boeren uit Boer zoekt vrouw aan in gepersifleerde versies in de traditie van het Kopspijkerscabaret.

En nu spelen de slimme dombo's Britt en Ymke dus talkshowhostje, maar dan in een versie die nog het meest doet denken aan de oude tv-helden Theo en Thea in hun tenenkaasimperium.

De lol school niet in de flinterdunne en aan stukken geknipte vraaggesprekjes met deze en gene, maar kwam voornamelijk van de ingemonteerde oneliners uit zogenaamd spontane interviewtjes en terugblikjes zoals het realitygenre dat om de haverklap doet.

Het leek de afdeling Productie leuk om de dames te trakteren op een inspirerende sessie met de 'agressieve senior' Emile Ratelband. Blikt Britt even later zo op terug: 'Net alsof je kanker hebt. Je ligt dood te gaan en dan komt er nog effe zo'n cliniclown.'

Van haar gast Catherine Keyl wist ze niet veel. Logisch: 'Catherine is van vóór mijn tijd, net als de Tweede Wereldoorlog, daar weet ik ook niet veel van.' Niettemin leerde Google dat Keyl interessant was: 'Ze zegt dat haar vagina een leuk leven heeft. Maar die denkt toch niet na? Maar ze zégt dus wel dingen.'

Helaas hadden de dames geen vragen toen het eenmaal zo ver was. Britt voelde zich er zelf ook nog niet al te lekker bij: ze had niet het gevoel dat ze iets goeds deed voor de mensen. 'Als je een publiek hebt met allemaal arme negers, dan kan je ze een pen geven, weet je.'

Ymke voorspelde wel zo'n 600 duizend kijkers voor hun talkshow. Maar dat zouden deels vast 'ramptoeristen zijn', benieuwd naar wat er fout ging, zo zei ze. De toeristen werden niet teleurgesteld.

undefined

Meer over