Vraagtekens bij dood grensrechter

De Almeerse Grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) is mogelijk niet door schoppen en trappen om het leven gekomen, maar kan ook zijn overleden door een spontaan ontstaan sneetje in zijn halsslagader. Dit concludeert de forensisch patholoog Christopher Milroy in een rapport dat hij heeft gemaakt op verzoek van Spong Advocaten.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - Advocaat Gerard Spong en zijn collega Sidney Smeets verdedigen een van de verdachten van doodslag op de grensrechter; de geruchtmakende zaak komt volgende week voor de rechter. Zij schakelden Milroy in, voorheen hoofdpatholoog van Scotland Yard.

Voor zijn rapport heeft de patholoog een deel van de ader van de grensrechter onderzocht, die door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) was bewaard na de sectie. Milroy merkte een afwijking op, die volgens hem in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden. Dit kan gebeuren als de ader te zeer wordt gestrekt en er 'dissectie' optreedt, zoals de medische term luidt voor een scheuring in de bloedvaten.

Het NFI heeft deze afwijking niet opgemerkt. Het instituut noemt het in het sectierapport hoogst waarschijnlijk dat Nieuwenhuizen om het leven is gekomen door trappen en schoppen tegen zijn hoofd en nek.

De grensrechter van de Almeerse club Buitenboys overleed op 3 december, nadat hij de dag ervoor na een wedstrijd was mishandeld door een aantal leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten. Zes spelers van 15 tot 17 jaar van het Amsterdamse elftal en een vader (50) van een van hen zitten sinds december vast. Eén van de verdachten is vrijgelaten.

Dat er mogelijk geen sprake is geweest van een misdaad, is een van de argumenten die de advocaten van de acht verdachten naar voren zullen brengen. Komende week begint de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in de rechtbank in Lelystad. Zowel Milroy als deskundigen van het NFI zullen er getuigen, onder meer over hun kijk op de gezondheid van de aderen van de grensrechter.

undefined

Meer over