Vraagtekens bij beoogde commandant VS Afghanistan

WASHINGTON (ANP) - Mensenrechtengroepen zetten vraagtekens bij de benoeming van generaal Stanley McChrystal tot nieuwe commandant van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan. McChrystal, die dinsdag voor een commissie van de Senaat verschijnt, moet worden ondervraagd over mishandeling van Iraakse gevangenen door zijn ondergeschikten, aldus Human Rights Watch (HRW) en ACLU.

McChrystal was van 2003 tot 2008 verantwoordelijk voor het geheimzinnige Joint Special Operations Command. Onderschikten van hem zouden in die tijd waterboarding hebben toegepast, een martelpraktijk waarbij de ondervraagde het gevoel krijgt te verdrinken. Ook werden Irakezen als doelwitten gebruikt bij paintball-spelletjes. Gevangenen werden geslagen en getrapt. Hen werd slaap onthouden. Ook werden gedetineerden blootgesteld aan lichtflitsen en luide muziek.

McChrystal zou de omstreden Amerikaanse basis Camp Nama bij de luchthaven van Bagdad een aantal keren hebben bezocht. Een van de bewakers vertelde HRW dat een gevangene er tijdens een ijskoude nacht buiten naakt in een modderpoel werd gestopt. Volgens de mensenrechtenorganisatie is onduidelijk of McChrystal die praktijken heeft goedgekeurd.

Meer over