Vraag naar olies maakt eind aan apathie

De stijging van de olieprijs is donderdag opgepikt door de Amsterdamse effectenbeurs. Direct al bij de opening van de beurs maakte Koninklijke Olie een stevige sprong voorwaarts....

'Het was donderdag alles olie wat de klok sloeg', merkte een handelaar op na sluiting van de beurs. Van de stijging op het Damrak van bijna zeven punten namen de 'olies' en olie-gerelateerde bedrijven meer dan de helft, 3,78 punten, voor hun rekening. Bij een omzet van bijna 3,2 miljard euro was éénderde afkomstig van de olies. Koninklijke Olie steeg donderdag 2,89 euro op 45,70. Van het fonds gingen 21 miljoen aandelen om.

Boosdoeners waren de uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer, die donderdag beiden jaarcijfers bekend maakten. Elsevier meldde voor het eerst in jaren geen hogere winst en werd daarvoor door beleggers gestraft met een verlies van 0,95 euro voor het aandeel op 12,90. De winststijging van Wolters Kluwer was lager dan verwacht. Het aandeel daalde 2,30 euro in waarde op 175,70.

Onder de stijgers bevond zich ook Ahold. Nadat het concern eerder deze week fraaie jaarcijfers en een grote overname bekendmaakte, moest het aandeel wat inleveren. Nadat zakenbank Morgan Stanley een koopaanbeveling deed, wist de supergrutter donderdag de weg omhoog weer te vinden met een stijging van 1,75 euro op 34,15.

Het aandeel Hoogovens klom 1,55 euro naar 29,40, nadat de Waalse premier liet weten dat het staal- en aluminiumconcern zich terugtrekt uit het verliesgevende Belgische dochterbedrijf Boël. De participatie heeft het concern in de afgelopen jaren naar schatting enkele honderden miljoenen guldens gekost.

Fors verlies was er voor aandelen- en optiehandelaar Van der Moolen, die 6,25 euro verloor op 60,90. Weliswaar steeg de winst, maar die stijging is voor een groot deel te danken aan een overname. Die werd betaald door nieuwe aandelen uit te geven.

Meer over