VPRO verwijdert 'antisemitisch' kolonisten-spel van website

'Satirisch', en al sinds 2010 op de website. Toch heeft de VPRO nu besloten het online spel 'De Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever' uit de online archieven te verwijderen. De omroep besloot hiertoe onder druk van joodse en Israëlische organisaties omdat het 'antisemitisch' zou zijn.

Redactie
Het bekende beeld van de strijd om de Westelijke Jordaanoever. Beeld epa
Het bekende beeld van de strijd om de Westelijke Jordaanoever.Beeld epa

Het spel werd al in 2010 geproduceerd door de jongerenredactie van de VPRO. Het verbeelde een satirische kritiek op de aanslepende toestand op de Westelijke Jordaanoever. 'Het is niet bedoeld om te spelen, je kunt het niet downloaden. Je kunt het zien als een visuele column. De satire druipt ervan af', liet een woordvoerder vandaag weten aan NRC Handelsblad.

Joodse belangenorganisaties bleven aandringen op verwijdering van het item. Zo stuurde het Simon Wiesenthal Center, documentatiecentrum over de Holocaust, een brief naar Eurocommissaris Viviane Reding. Hierin verzoeken zij Reding druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om het spel te verwijderen.

Minister van Bijsterveldt liet al weten zich niet in de kwestie te willen mengen. Volgens een woordvoerder in NRC heeft Van Bijsterveldt 'geen mening' over het spel. 'De overheid bemoeit zich niet inhoudelijk met omroepactiviteiten. Bovendien is het spel gefinancierd met verenigingsgeld, daar hebben wij niets over te zeggen'.

De Jerusalem Post tekende de reacties van een aantal organisaties op die het spel 'ronduit antisemitisch' noemden.

Overstag
De VPRO toonde zich in het verleden meermaals niet bereid om op de klachten in te gaan. De reden dat de omroep nu toch overstag gaat is omdat, volgens een woordvoerder, het 'satirische doel nu wordt overschaduwd door beschuldigingen van antisemitisme'.

In het satirische spel moest de bezoeker naar voorbeeld van het 'echte' kolonistenspel, proberen terrein te veroveren. Als 'kolonist' kon men proberen het aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Punten konden gescoord worden met het inzetten van de 'Anne Frank-kaart' of de 'Ahmadinejad-kaart'. Zo voorkwam men terreinverlies.

Spelers konden zich in het spel beroepen op hun 'Joodse gierigheid' en 'typische handelsgeest' om tegenstanders te slim af te zijn.

Meer over