VPRO-radio: 'VS steunden Albanese rebellen'

De Verenigde Staten hebben vorig jaar in het geheim steun verleend aan de Albanese rebellen in Macedonië, hoewel de NAVO in het gewapende conflict officieel onpartijdig was....

Bij gevechten tussen het Macedonische leger en Albanese opstandelingen in het Macedonische dorp Aracinovo, vorig jaar juni, zijn de Albanezen volgens Argos in gezelschap te zijn geweest van zeventien Amerikanen.

Dat waren volgens Argos militaire adviseurs in dienst van MPRI: een aan de Amerikaanse overheid gelieerd defensiebedrijf uit Virginia.

De confrontatie in Aracinovo kreeg vorig jaar veel media-aandacht omdat de Albanese opstandelingen, die in het nauw waren gedrongen door het Macedonische leger, het dorp konden verlaten doordat de NAVO bussen ter beschikking stelde en 'begeleiding' bood. Dat besluit leidde tot massale protesten van de Macedonische bevolking.

Volgens Clingendael-medewerker Rob de Wijk, die de geheime rapporten ter inzage kreeg, betekent de aanwezigheid van de Amerikaanse adviseurs 'feitelijk dat de VS destijds partij hebben gekozen voor de rebellen'. Volgens De Wijk hadden de VS mogelijk tot doel 'het Macedonische leger onder druk te zetten', en zo de regering 'tot concessies aan de Albanezen te dwingen'.

Oud-topdiplomaat Max van der Stoel, die jarenlang intensieve bemoeienis heeft gehad met Macedonië, zei vrijdag dat hij het bericht over Amerikaanse steun aan de rebellen zeer onaannemelijk acht. De VS speelden vorig jaar - samen met de EU en de NAVO - een grote rol bij de beslechting van de crisis in Macedonië.

MPRI was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. De website van het bedrijf vermeldt dat MPRI sinds 1998 Macedonië assisteert bij het verbeteren van de capaciteit van haar kleine leger.

Meer over