Column

Voyeurs speuren Google Street View af naar most embarrassing images

Laptops verouderen, Nokia's vergaan, maar hoerenlopers, kotsers en kindermishandelaars op Google Street View blijven bestaan. Vorige maand ging mijn goeie ouwe 20ste-eeuwse Volvo naar de sloop. Op Google Street View zie je hem nog in zijn oude glorie. Die auto stond in onze straat geparkeerd toen Google daar een paar jaar terug panoramafoto's nam. Stiekem ben ik wel blij met dit digitale eerbetoon.

Op de Prinsengracht in Amsterdam maakt Google opnamen voor de internettoepassing Streetview.Beeld ANP

De bejaarde mevrouw uit Amersfoort die van haar fiets viel op het moment dat Google langsreed, was minder gecharmeerd van digitaal voyeurisme. Die val was traumatisch. Ze belandde in het ziekenhuis en moest maanden revalideren. In februari dook de smak die zij op Street View maakt in deze krant op als illustratie bij een stuk over vallende ouderen. Zowel de chef van de fotoredactie als de Ombudsvrouw oordeelde dat dit beeld nooit had mogen worden geplaatst.

Dat was netjes van deze krant. Online is de vrouw nog steeds te zien, net als van flink wat andere vallende, struikelende, botsende, brakende en ruziënde mannen en vrouwen die de pech hadden dat Google langsreed. Ze worden voor u verzameld door voyeurs die Google Street View afspeuren naar most embarrassing images. Dat Google verklaart privacy hoog in het vaandel te hebben staan, is geen geruststelling. Volkswagen bekommert zich ook om de lucht die we inademen. Die digitale revolutie doet gewoon met privacy wat auto's doen met het milieu.

Embarrassing images

Tegen de tijd dat klachten Google bereiken en beelden worden geanonimiseerd of verwijderd, zijn ze ruimschoots verspreid én: zijn er alweer vele andere embarrassing images opgedoken. Nooit eerder zag je de uitdrukking 'dweilen met de kraan open' zo mooi in de praktijk. Voor wie nu denkt 'ik blijf lekker op mijn dakterras, daar ziet Google me niet': doorgewinterde gluurders ontdekten op satellietfoto's van Google Earth dakterrassen waar mensen in hun blote kont lagen te zonnen. Ze klikten net zo lang door tot ze alle billen scherp hadden.

Meer over