Media inGroot-Brittannië

Vossenjacht: Brits debat over racisme heropend

Laurence Fox was een relatief onbekende acteur. Tot hij een debat ontketende over racisme in Engeland. Correspondent Patrick van IJzendoorn over het Britse debat rond een ‘woke-upcall’.

Martin Luther King, Jr. Beeld AP
Martin Luther King, Jr.Beeld AP

Hij stond als Charles de Gaulle op het Londense toneel, was de sidekick van Inspecteur Lewis en acteerde als Lord Rupert in de speelfilm Gosford Park, maar voor het grote publiek was Laurence Fox een relatief onbekende acteur. Dat veranderde onlangs in één klap toen de 41-jarige zitting mocht nemen in het panel van Question Time, een BBC-programma waarbij politici, journalisten en andere opiniemakers vragen over de actualiteit beantwoorden van ‘gewone Britten’. Een programma dat niet zou misstaan in het Nederlandse televisielandschap.

Op een vraag van Rachel Boyle, een ‘gewone Brit’ die een BBC-medewerker bleek te zijn, of Meghan Markle het slachtoffer was geworden van racisme, ging Fox los. ‘We zijn het meest tolerante, aardigste land in Europa’, zei hij. ‘Het is makkelijk om het verwijt racisme voortdurend in de rondte te werpen, maar dat begint echt te vervelen.’ Er klonk voorzichtig applaus in de studio en een zucht van verlichting in menig Britse huiskamer. ‘Lozza’ herhaalde in wezen de recent geuite woorden van Trevor Phillips, voormalig voorzitter van de Commission for Racial Equality.

Fox werd in de dagen erna beschimpt en bejubeld. De exodus van het koningspaar had de vraag doen oplaaien of de Britten racistisch zijn, of althans de Britse pers.

Laurence Fox. Beeld GC Images
Laurence Fox.Beeld GC Images

Racisten

De publiciste Afua Hirsch had Groot-Brittannië in The New York Times immers geportretteerd als een naargeestig, door racisten bevolkt eiland. Dit was conform de redactionele politiek van de Amerikaanse krant die de Britten persoonlijk verantwoordelijk lijkt te houden voor de opkomst van Donald Trump. Het webzine Unherd analyseerde de rammelende stukken die The Gray Lady, zoals The New York Times ook wordt genoemd, over het Verenigd Koninkrijk heeft gepubliceerd.

Ter provocatie verspreidde Fox een foto van Martin Luther King met diens beroemde woorden over de droom te leven in een wereld waarin zijn kinderen niet op hun huidskleur, maar op hun karakter worden beoordeeld. De acteur, alumnus van kostschool Harrow, beperkte zich niet tot het racismedebat. Hij bekritiseerde de suggestie dat de nieuwe Labour-leider per se een vrouw moet zijn. En in navolging van komiek Ricky Gervais bij de uitreiking van de Golden Globes, bespotte Fox collega-acteurs die over het belang van klimaatbewustzijn preken en zelf op te grote klimaatvoet leven.

Afua Hirsch. Beeld Getty
Afua Hirsch.Beeld Getty

Politiek-correct

In een van de kranten beweerde Fox niet uit te gaan met vrouwen onder de 35 jaar omdat deze te ‘woke’ zijn, ofwel te politiek-correct. Reacties waren fel en furieus. In de progressieve The Guardian noemde muziekcriticus Michael Hann Fox het toonbeeld van privilege, erop wijzend dat hij heeft gefaald als zanger en bij Question Time zat omdat hij een telg is uit een acteergeslacht. Collega Suzanne Moore noemde Fox, van wie ze nog nooit zei te hebben gehoord, ‘een wanhopige nar die niet eens ziet welke rol hij in het grotere geheel speelt’. ‘Hij is de ruchtbaarheid niet waard,’ concludeerde ze.

Het andere front van de cultuuroorlog had een nieuwe held. In The Daily Telegraph constateerde Madeleine Grant, die met Fox in het panel had gezeten, dat de aanval op de ‘woke-cultuur’ tot de verbeelding heeft gesproken. In de krant verschenen koppen als ‘Rejoice! Britain has finally woken up to woke-ness’, ‘Unwoke, awake! Victimhood is on the wane’ en ‘BBC needs a ‘woke-up’ call before it is too late’. Na een deel van de natie te hebben wakker geschud ligt Fox nu zelf wakker van de gebruikelijke doodsbedreigingen die via de mail en sociale media tot hem zijn gekomen.

Patrick van IJzendoorn is correspondent in Londen.

Meer over