Voskuil komt, twee keer zelfs!

'Met tweeduizend lezers ben ik tevreden', zei de schrijver J.J. Voskuil vorig jaar tijdens een openbaar interview in Middelburg. 'Het zijn er nu zoveel, dat aantal kan ik niet meer overzien.' Dat zei hij nog voordat de Libris Literatuur Prijs 1998 naar Het Bureau deel 4 ging....

ARJAN PETERS

Vandaag over twee weken verschijnt om tien uur 's ochtends Het Bureau deel 5, getiteld En ook weemoedigheid, waarin het leven van de volkskundige Maarten Koning thuis en op het A.P. Beerta Instituut wordt gevolgd in de jaren 1979-'82. Twintigduizend exemplaren heeft de uitgever laten maken.

'En dat is nu al niet genoeg gebleken', zegt G. Nefkens van uitgeverij Van Oorschot. Nog voordat er een exemplaar is verkocht, blijven de boekhandels bijbestellen. Reden waarom er 22 januari van deel 5 naast een eerste (gebonden) en een tweede (ingenaaide) zelfs een derde druk verschijnt.

Toch zijn er ook nog mensen die terugschrikken voor een reuzenroman van vijfduizend bladzijden. Ook die kunnen binnenkort toch kennismaken met de verslavende Voskuil-toon. Eind februari zal De moeder van Nicolien het licht zien, tweehonderd bladzijden dik, waarin Maartens dementerende schoonmoeder liefdevol wordt geportretteerd.

Overigens moeten fans van Het Bureau niet denken dat ze dit boek al kennen. 'Het is geen compilatie van de schoonmoeder-scènes uit de cyclus', benadrukt Nefkens. 'Dat gaat hooguit op voor eenderde. Tweederde is echter speciaal hiervoor geschreven. Het is een geheel nieuw, zelfstandig te lezen en zeer ontroerend boek geworden.'

Op 28 februari zal de schrijver de hoofdgast zijn in De Plantage van Hanneke Groenteman. Het Bureau is van iedereen.

Arjan Peters

Meer over