Voskamp buigt: ik heb epo gebruikt

 De dopingbekentenissen van voormalige TVM-wielrenners blijven komen. Nadat eerder Jeroen Blijlevens, Steven de Jongh en verscheidene buitenlandse renners hadden toegegeven dat ze epo gebruikten, heeft ook meesterknecht Bart Voskamp erkend het verboden middel te hebben genomen. Na zestien jaar ontkennen, bekende hij in Andere Tijden Sport.

AMSTERDAM - Geruchten over Voskamps fraude waren er al jaren, ondanks zijn stellige beweringen dat hij zich aan de regels had gehouden. De oud-renner behoorde met Blijlevens en Servais Knaven tot de vier TVM-renners in wier urine sporen van epo werden aangetroffen tijdens de Tour de France van 1998. Ze werden niet geschorst, omdat de wielrenunie UCI de testmethode niet erkende.

Voskamp en Blijlevens verklaren in Andere Tijden dat de epo die in maart 1998 werd aangetroffen in een vrachtwagen onder anderen voor hen was bestemd. De vondst van de 104 ampullen epo werd kort voor de Tour bekendgemaakt. TVM-ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors brachten enkele weken in de cel door en mochten Frankrijk maandenlang niet verlaten vanwege het juridische onderzoek. Priem werd veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke celstraf.

Volgens Voskamp en Blijlevens zijn de ploegleider en verzorger ten onrechte veroordeeld. Zij zouden niet hebben geweten van het transport. Blijlevens zou de middelen in het Spaanse Murcia in de ploegvrachtwagen hebben gelegd zonder Priem in te lichten. 'Ik ben ervan overtuigd dat Cees niets wist', zegt de voormalige topsprinter. De Russische ploegarts Andrei Michailov beweerde destijds dat de epo-ampullen waren bestemd voor een kinderziekenhuis in Rusland.

Blijlevens gaf vorig jaar in een open brief doping toe nadat zijn naam was verschenen op een lijst fraudeurs uit de Tour van 1998. Bevroren urinestalen uit die ronde waren in het kader van een dopingonderzoek van de Franse Senaatscommissie opnieuw getest. Blijlevens behoorde tot de tientallen renners die positief testten. De renner werd daarop ontslagen bij Belkin, waar hij als ploegleider actief was.

Voskamp en Blijvens verklaarden in 2013 in het kader van het nationale dopingakkoord dat ze zich nimmer met doping hebben ingelaten tijdens zijn carrière. Wie dopegebruik opbiechtte, kreeg een half jaar schorsing en een boete ter hoogte van drie maandsalarissen. Wie niet bekende, maar later toch een overtreder bleek, wachtte ontslag.

In het proces tegen de TVM-ploeg, in 2001, verklaarden sommige oud-renners al tegen de onderzoeksrechter dat doping bij TVM georganiseerd was. Oud-coureur Peter van Petegem zei volgens sportkrant L'Equipe dat '7 procent van de wedstrijdspremies bestemd was om producten te kopen.'

Oud-TVM-renners als Bo Hamburger en Dag Otto Lauritzen hebben de afgelopen jaren al verklaard dat zij in dienst van de Nederlandse ploeg epo gebruikten. Van die opmerkingen sprak Voskamp schande.

In Andere Tijden verdedigt Voskamp zijn keuze aldus: 'Is het een keuze of heb je geen optie? Bij mij was het op een gegeven moment geen optie meer. Als ik de keuze had gemaakt het niet te doen, zou het betekenen dat ik mijn passie misschien moest loslaten. En ik zou mijn baan kwijtraken.'

undefined

Meer over