Vorming regering van Congo laat op zich wachten

Laurent Kabila, die zich afgelopen zaterdag uitriep tot president van de Democratische Republiek Congo, is er nog niet in geslaagd een nieuwe regering te presenteren....

AP, AFP, Reuter

KINSHASA/HARARE

De wereld hoeft evenwel niet bang te zijn dat Kabila een nieuwe dictatuur zal vestigen nadat hij een einde heeft gemaakt aan het dictatoriale bewind van president Mobutu Sese Seko van Zaïre. Bizima Karaha, woordvoerder buitenlandse zaken van Kabila's rebellenregering, zei dit woensdag. 'Natuurlijk moeten er verkiezingen worden gehouden, anders zouden we niet zo lang hebben gevochten.'

Maar de nieuwe leiders laten zich niet opjagen door de internationale druk, voegde de medewerker van Kabila eraan toe. De revolutie gaat nu de tweede fase in, die van de wederopbouw, zei Karaha, 'en u moet begrijpen dat dit niet zo snel kan gaan als de militaire fase.'

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, haalde Nelson Mandela uit naar 'bepaalde westerse landen die jarenlang een perverse dictatuur hebben gesteund en nu lessen in democratie willen geven'. Volgens de Zuid-Afrikaanse president heeft Kabila beloofd dat hij binnen zestig dagen een parlement zal vormen dat een nieuwe grondwet moet opstellen en verkiezingen voorbereiden.

Als bemiddelaar heeft Mandela zich ingezet voor een vreedzame machtsovername in Zaïre. Tijdens deze bemiddelingspogingen wekte Kabila tot twee maal toe de ergernis op van Mandela. De eerste keer liet de rebellenleider hem en Mobutu heel lang en de tweede keer zelfs tevergeefs wachten op het Zuid-Afrikaanse schip bij Pointe-Noire. Terwijl Mandela zich toen afvroeg of Kabila wel in staat zou zijn te regeren, noemde hij de nieuwe president nu een 'opmerkelijk denker en een dynamische leider'.

Bovendien prees de Zuid-Afrikaanse leider de gedisciplineerdheid van Kabila's soldaten. Ook wees Mandela erop dat Kabila de inwoners van Kisangani nadat zijn Alliantie deze stad in het noordoosten had ingenomen, hun eigen bestuurders had laten kiezen.

De nieuwe Congolese leiders zijn woensdag in het grote hotel Intercontinental in de hoofdstad begonnen met het consulteren van kandidaten voor ministersposten. Velen hebben zich gemeld. Ook twee generaals van de voormalige Zaïrese strijdkrachten zijn hier gesignaleerd.

In Washington verklaarde een Amerikaanse functionaris dat de vertraging die is opgetreden bij de regeringsvorming te wijten is aan getouwtrek over de plaats die oppositieleider Etienne Tshisekedi zou moeten innemen in een nieuwe regering. De anonieme bron noemde dit een goed teken dat erop wijst dat de Alliantie van Kabila begrijpt dat er een brede regering moet komen.

De secretaris-generaal van de Alliantie voor de Bevrijding van Congo, Deogratias Bugera, sprak woensdag bijna een uur lang met Tshisekedi, die een reeks voorstellen heeft gedaan voor de vorming van een overgangsregering. Bugera, die als de rechterhand van Kabila geldt, zal deze voorstellen overbrengen aan de president. Gepoogd wordt een ontmoeting tussen Tshisekedi en Kabila te arrangeren .

Medewerkers van Kabila hebben verklaard dat andere tegenstanders van Mobutu welkom zijn in de regering, maar alleen als individuen, niet als vertegenwoordigers van politieke partijen.

De Franse ambassadeur in Kinshasa, Michel Rougagnou, heeft woensdag om audiëntie bij Kabila gevraagd. Rougagnou zal aandringen op het snel houden van vrije verkiezingen, onder toezicht van de internationale gemeenschap.

Dinsdag werden twee Franse zakenlieden in Kinshasa vermoord. Frankrijk, dat lange tijd een bondgenoot van Mobutu was, heeft Kabila eraan herinnerd dat het zijn plicht is buitenlanders bescherming te bieden.

Meer over