VORMGEVING

Tassenmuseum Hendrikje (Zonnestein 1) toont naast de vaste collectie van 400 jaar ontwikkeling van de damestas, tot en met 27 februari tassen van de Nederlandse ontwerpsters Gilberthe Akkermans en Annemarie van den Eerenbeemt....

Amstelveen

Amsterdam

Het Duitse bedrijf Authentics ontving de European Design Prize voor de innovatieve manier waarop het kunststof opnieuw onder de aandacht heeft gebracht, als toepassing van huishoudelijke artikelen. Het polypropyleen is recyclebaar, en voorzien van flitsende kleuren. Galerie Binnen (Keizersgracht 82) toont het Authentics-goed; directeur Maier-Aichen spreekt op 27 februari in het Goethe-Institut om 20 uur.

Carla Koch brengt in haar keramiek-galerie op de Prinsengracht (nr 510) nieuw werk van Eduard Hermans, waarbij de sculpturale vorm op de eerste plaats staat. Tot en met 15 februari.

Galerie Steltman (Spuistraat 330) heeft ruim 100 glasobjecten van Borek Sipek in huis, uitgevoerd door de glasfabriek Ajeto in Bohemen. Tot en met 28 februari.

Breda

VormVast (Liesboslaan 291) noemt zich een volwaardig designcentrum (gevestigd in een oude school) waar tot midden februari nieuwe ontwerpen van Ron Arad te zien zijn. Verder is het Vitra-bestand uitgebreid.

Delft

In hoeverre de techniek bepalend is geweest voor de vormgeving van de stoel wordt uiteengezet op de tentoonstelling Een stoel om te stelen in Hal 2, de vernieuwde expositieruimte van het Techniek Museum, Ezelsveldlaan 61 (tot en met 16 maart).

Eindhoven

De badkamer is uitgegroeid tot the hottest spot in het huis. Galerie Yksi (Havenstraat 1) verkent het aanbod dat zich uitstrekt van scheerkwast tot badkamerkast. Met een kaptafel van Petra van der Laar, een wasmand van textiel gemaakt door Aukje Peters, handdoeken met insteekzakken ontworpen door Geert Tomesen en een fontein/urinoir-combinatie van Joris Cijfers. Tot en met 16 maart.

Emmen

Zestig Nederlandse sieraadontwerpers en vormgevers maakten een sieraad of accessoire in een zelfgemaakte doos van 25x25x5 cm voor de verkoopexpositie 'Art in Case' in De Muzeval Galerie. Tot en met 9 maart.

Groningen

Meubelontwerpen van Jon Dekker zijn te zien in Galerie de Voorruit (Turftorenstraat 30). Beste omschrijving van zijn Spartaans-puriteinse meubels: 'verrassend tartend comfort'. Tot en met 2 maart.

Hilversum

De tapijtindustrie in Hilversum was tot vlak na de Tweede Wereldoorlog een begrip. Het Goois Museum haalt herinneringen op aan deze bedrijfstak, waarin stromingen als Jugendstil, Amsterdamse School en functionalisme voorkwamen. Tevens aandacht voor kinderarbeid en andere sociale noden van de tapijtwerkers. Tot en met 23 maart.

Laren

De sieraden van Pieter Wiegersma (1920) onderscheiden zich door hun monumentaliteit en oorspronkelijke materiaalkeuze: natuursteen gezet in edelmetaal. In het Singer Museum loopt tot en met 16 maart een verkooptentoonstelling van zijn werk.

Leerdam

Museum het Oude Raadhuis brengt ontwerpen van Siem van der Marel uit de periode 1972-1996. Tot en met 6 april.

Nijmegen

Galerie Marzee (Lage Markt 1-3) heeft een grote sieradenshow in huis, die is samengesteld door de ontwerpers Philip Sajet en Francesco Pavan. Verder zijn bij Marzee objecten te zien van Coen de Keuleneer en fotowerken van Miro Svolik. Tot en met 5 maart.

Rotterdam

Lancia staat al negentig jaar bekend om zijn inventief vormgegeven automobielen. De Lambda uit 1924 en de Aurelia uit 1951 zijn monumenten in de autodesign-geschiedenis. Recentelijk is daar de Lancia Y bijgekomen. Al het moois van Lancia staat nu tentoongesteld in de Kunsthal, aan de Westzeedijk 341. Tot en met 23 februari.

Tilburg

Het Nederlands Textielmuseum presenteert de tentoonstelling Museum in bedrijf; techniek-kunst-design verweven. Daarin worden aan de hand van damast, textieldruk en tuften de verwevenheid van de disciplines in beeld gebracht (tot en met 23 februari). Tot en met 16 maart brengt hetzelfde museum een hommage aan wijlen Harry Boom. Van hem is een expositie ingericht van onder andere tapisserieën, fluwelen beelden en damastontwerpen.

Meer over