VORMGEVING

Hoe werd er ingepakt in de oudheid. Daarover gaat de tentoonstelling De Oudheid verpakt in het Allard Pierson Museum. Tot en met 1 februari....

Amsterdam

De tentoonstelling Sandberg, grafisch ontwerper en museumpionier in het Stedelijk Museum belicht zowel de grafische ontwerpen als ook het verzamel- en tentoonstellingsbeleid van Willem Sandberg (1897-1984), die museumdirecteur was in de periode 1945 tot 1962. Tot en met 30 november.

Bij galerie Carla Koch (Prinsengracht 510 sous) porselein van het Deense duo Bodil en Manz, t/m 8 november.

Arnhem

Botticelli, woonkunst aan de Kortestraat 10a, besteedt aandacht aan het ontwerpersduo Garouste & Bonetti, dat zijn faam dankt aan de inrichting van de salon voor Christian Lacroix en daarna menige prominent in de spulletjes zette. Krullen, ornamenten, kleuren, niks is het duo te dol. Tot eind december.

Assen

De tentoonstelling Frans Molenaar, Vormgeving in mode en glas in het Drents Museum is verlengd t/m 16 november.

Breda

Dutch Posters 1960-1996 laat de ontwikkeling zien van een rationeel en typografisch ontwerp naar het meer anekdotische en associatieve dat uit de hedendaagse affiches spreekt. Grafisch ontwerper Anthon Beeke stelde het overzicht samen. Hij maakt de culturele geschiedenis zichtbaar met affiches van Mevis & Van Deursen, Marten Jongema en Dick Elffers tot en met Nicolaas Wijnberg. Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus. In De Beyerd, t/m 30 november.

Eindhoven

Galerie Yksi (Havenstraat 1) werpt zich op minimalistische meubels. Drie ontwerpers komen in beeld: Jon Dekker, Marc Leeflang en Joris Cijffers; de laatste kreeg een eervolle vermelding bij de Nederlandse Meubelprijzen voor een uiterst sobere stoel. Tot en met 22 november.

Emmen

Werk van Hans Wegner t/m 9 november in het CBK/Bruggebouw (Raadhuisplein 1). Wegner is een van de architecten en ontwerpers die het Deense design op de kaart hebben geplaatst. Hij maakte in 1949 een stoel van gebogen hout en laminaat, die typerend is voor de moderne vriendelijke vormgeving uit het noorden.

Groningen

Pronkstukken in zilver uit stad en ommelanden zijn te zien in het Groninger Museum, tot en met 23 november. Het gaat om gebruikszilver uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Kenmerkend Gronings is de brandewijnkom met s-vormige oren en een drakenkopje.

Tafels van kant, scheermesjes van (vlijmscherp) keramiek en supersnelle zwemvliezen van hars. Het zijn enkele van de ruim tweehonderd objecten die het Museum of Modern Art heeft uitgeleend aan het Groninger Museum. 'Mutant Materials in Contemporary Design' toont de toepassingsgebieden van nieuwe materialen in het moderne industriële ontwerp, t/m 30 nov.

Heino

In Kasteel Het Nijenhuis toont de Hannema-de Stuers Fundatie de collectie Moderne kunstnijverheid van Dirk Hannema. Naast keramiek en glas van Lanooy, Picasso en Van der Vaart, ook meubels van Oud en Rietveld en tapijten van Colenbrander. Tot en met 16 november.

Helmond

Rond het thema reizen en vakantie toont Gemeentemuseum Helmond een stuk of zestig affiches uit de periode 1900-1950, van onder anderen Bart van der Leck, Jan Toorop en Albert Hemelman. De expositie laat de ontwikkelingen in de affichevormgeving zien. T/m 4 januari.

Leeuwarden

In het Keramiekmuseum (Grote Kerkstraat 11) keramiek van Jan van der Vaart. Tot en met 30 november.

Maastricht

Amarna (Rechtstraat 82-84) is gespecialiseerd in mode, sieraden en accessoires. Tot en met 29 november onconventionele tassen van Elly Kersten en kledingstukken van Kaat Tilley. Jurken zijn bij haar draagbare monumenten.

Nijmegen

Hoeden van Eugenie van Oirschot kenmerken zich door de nauwekeurige afwerking. Ze worden nu geëxposeerd bij Cappello in Houtstraat, van 1 november t/m 7 december.

Rotterdam

Galerie Ecce, gespecialiseerd in meubelontwerpen en beeldende kunst, heeft zijn ruimte aan de Witte de Withstraat in Rotterdam vergroot. In de vernieuwde galerie exposeert tot nader order de getalenteerde vormgever Wolf Brinkman.

Meer over