VORMGEVING

In het Stedelijk Museum At Random een tentoonstelling over de typografie van Wim Crouwel. Aanleiding is het pas verschenen boek 'Mode en Module', over Crouwels werk....

Amsterdam

De Best Verzorgde Boeken, in het Stedelijk Museum tot met 26 oktober. Zoals gebruikelijk weer veel bekroonde kunstboeken.

Mastrangelo is een Milanees designhuis dat vooraanstaande Italiaanse ontwerpers in het verleden een kans heeft gegeven. Castiglioni, Bellin, Mendini, Boeri en Gili, zij allen ontwierpen meubels voor Mastrangelo. The Frozen Fountain (Prinsengracht 629), laat zien wat de designfabrikant allemaal vermocht te maken. Tot en met 8 november.

Assen

In het Drents Museum Frans Molenaar Design, met glas en foto's van modeontwerpen. Tot en met 12 oktober.

Dordrecht

Intermezzo (Voorstraat 178) besteedt vanaf 4 oktober aandacht aan ontwerpen voor het huisdier. Patricia Vergeer bedacht bijvoorbeeld slips voor honden, terwijl Cristiane Seifert uitging van rendierafbeeldingen op haar shirts en truitjes. Verder hondenportretten, varkenssnuitjes als sieraad, en dekbedprints.

Groningen

Het Groninger Museum toont t/m 30 november ongeveer 200 industriële ontwerpen uit Noord-Amerika, Azië en Europa die in de afgelopen twaalf maanden zijn gemaakt. De nadruk ligt op het materiaalgebruik. Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe kenmerken en mogelijkheden. Mutant Materials, in contemporary design was eerder te zien in New York en is uitgebreid met Nederlandse ontwerpen.

Heino

Kasteel Het Nijenhuis presenteert de collectie Moderne kunstnijverheid van Dirk Hannema. Naast keramiek en glas van Lanooy, Picasso en Van der Vaart, ook meubels van Oud en Rietveld en textiel en tapijten van Colenbrander. Tot en met 16 november.

Helmond

Rond het thema reizen en vakantie toont Gemeentemuseum Helmond een stuk of zestig affiches uit de periode 1900-1950, van onder anderen Bart van der Leck, Jan Toorop en Albert Hemelman. De expositie laat de ontwikkelingen in de affichevormgeving zien. Van 5 oktober t/m 4 januari.

Leerdam

Neil Wilkin, meesterglasblazer en glaskunstenaar, exposeert tot en met 5 oktober in de glasgalerie, Zuidwal 44. Zijn werk is krullerig, uitbundig, als bloemen die in glas zijn gestold.

Nijmegen

De hoedenontwerpster Mirjam Nuver, inmiddels befaamd vanwege haar eigenzinnige en soms bizarre hoofddeksels, exposeert tot en met 1 november bij hoedenzaak Cappello.

Rotterdam

Het Schielandshuis toont van mode-ontwerpster Wendela van Dijk een 'speurtocht naar nieuwe vormen in mode'. Korte Hoogstraat 31, tot en met 2 november.

Stein

Hil Driessen, textielontwerpster, onderzoekt al jaren de buitengewone mogelijkheden van stof. In de solo-expositie De Glazen Loper laat ze zien wat ze met stof kan doen: stof wordt steen, metaal, vissehuid of snoep. Te zien in het Terpkerkje, oud-Urmond (gemeente Stein), tot en met 10 oktober.

Meer over