VORMGEVING

Het Rijksmuseum heeft een selectie gemaakt uit de collectie hoeden (1650-1960) voor Chapeau, chapeaux, t/m 29 maart 1998...

Amsterdam

In het Stedelijk Museum At Random een tentoonstelling over de typografie van Wim Crouwel. Aanleiding is het pas verschenen boek 'Mode en Module', over Crouwels werk. Tot en met 26 oktober. Tot die tijd ook de Best Verzorgde Boeken, met zoals gebruikelijk weer veel bekroonde kunstboeken.

Arnhem

Botticelli, woonkunst aan de Kortestraat 10a, besteedt aandacht aan het ontwerpersduo Garouste & Bonetti, dat zijn faam dankt aan de inrichting van de salon voor Christian Lacroix en daarna menige prominent in de spulletjes zette. Krullen, ornamenten, kleuren, niks is het duo te dol. Tot eind december.

Breda

Afval vormt steeds vaker een basis voor nieuwe producten. Kinderstoelen uit gebruikt plastic, schoenen uit gerecycled rubber, en zelfs cd-spelers uit afgedankte cd's, het zijn maar een paar voorbeelden uit de afvalberg die tot iets nieuws hebben geleid. De tentoonstelling Re(f)use, over de relatie vormgeving en milieu, in de Beyerd geeft een aardig overzicht. Een aantal producten heeft al internationale bekendheid gekregen door het hergebruik, zoals het Zwitserse stationshorloge dat is vervaardigd uit metaalschroot van oude auto's, tot en met 30 november.

Ook in de Beyerd Dutch Posters 1960-1996, een overzicht van vier deccenia affiche-design, samengesteld door grafisch ontwerper Anthon Beeke, t/m 30 november.

Den Haag

Het eiland Murano bij Venetië is hét centrum voor de glaskunst in de wereld, waar gebruiks- maar ook siervoorwerpen worden geblazen. Glastechnieken als facon de Venise, perle-glas en filigrain worden hier beoefend. Soms nodigden de glasovens kunstenaars als Picasso, Moore, Kokoschka en Chagall uit om ontwerpen te laten uitvoeren. In het Paleis Lange Voorhout is nu een expositie ingeruimd die t/m 7 december een overzicht van het Venetiaanse glas geeft.

Eindhoven

Galerie Yksi (Havenstraat 1) werpt zich op minimalistische meubels. Drie ontwerpers komen in beeld: Jon Dekker, Marc Leeflang en Joris Cijffers; de laatste kreeg een eervolle vermelding bij de Nederlandse Meubelprijzen voor een uiterst sobere stoel. Tot en met 22 november.

Groningen

Pronkstukken in zilver uit stad en ommelanden zijn te zien in het Groninger Museum, tot en met 23 november. Het gaat om gebruikszilver uit de zeventiende tot

en met de negentiende eeuw. Kenmerkend Gronings is de brandewijnskom met s-vormige oren en een drakenkopje.

Weesp

'It looks like it sounds', is de titel van een expositie over cd-hoesontwerpen in de M-31A Gallery qc aqrch16(Middenstraat 31a). Tot en met 24 oktober zijn hoezen te zien van groepen als Van Dik Hout en The Comsat Angels. Beroemd is de 'navelhoes' van Hallo Venray.

Meer over