VORMGEVING

Het Duitse bedrijf Authentics ontving vorige maand de European Design Prize voor de innovatieve manier waarop het kunststof opnieuw onder de aandacht heeft gebracht, als toepassing van huishoudelijke artikelen....

Amsterdam

In de grote stoelencollectie van Bebob Design Interior (Prinsengracht 764) aandacht voor de meubels van Gispen. Tot eind maart.

In Galerie Steltman, Spuistraat 330, ruim 100 glasobjecten van Borek Sipek. Uitgevoerd door glasfabriek Ajeto in Bohemen. Tot en met 28 februari.

Delft

In hoeverre de techniek bepalend is geweest voor de vormgeving van de stoel wordt uiteengezet op de tentoonstelling Een stoel om te stelen in Hal 2, de vernieuwde expositieruimte van het Techniek Museum, Ezelsveldlaan 61. Tot en met 16 maart.

In de objecten van de Hongaarse keramiste Màrta Nagy zijn zowel motieven uit de kunsthistorie als uit gebruiksvoorwerpen van primitieve culturen en volkskunst te herkennen. Galerie Terra Keramiek (Nieuwstraat 7) heeft er een aantal in huis, tot en met 1 maart.

Dordrecht

Voor Kinderpartijtje in Intermezzo (Voorstraat 178) hebben verschillende ontwerpers zich laten leiden door het kind en zijn voorkeuren. Een zuigfles, een bijtbot, luiers, spuugdoekjes, sloffen, de box, ledikanten en badkamertegels: aan elk onderdeel voor de zuigeling is gedacht. En ook nog gedesigned. Tot en met 15 maart.

Eindhoven

De badkamer is uitgegroeid tot the hottest spot in het huis. Galerie Yksi (Havenstraat 1) verkent het aanbod van scheerkwast tot badkamerkast. Te zien zijn een kaptafel van Petra van der Laar, een wasmand van textiel van Aukje Peters, handdoeken met insteekzakken door Geert Tomesen en een fontein/urinoir-combinatie van Joris Cijfers. Tot en met 16 maart.

Groningen

Meubelontwerpen van Jon Dekker in Galerie de Voorruit (Turftorenstraat 30). Beste omschrijving van zijn Spartaans-puriteinse meubels: 'verrassend tartend comfort'. Tot en met 2 maart.

De tentoonstelling Vrolijk Design in het Groninger Museum over het werk van de toonaangevende vormgever Maarten Vrolijk is verlengd tot en met 6 april. Vrolijk verbindt met zijn taptijten, stoffen, serviesgoed en glazen 'de traditionele vormgeving met de beeldende kunst'.

Hilversum

De tapijtindustrie in Hilversum was tot vlak na de Tweede Wereldoorlog een begrip. Het Goois Museum haalt herinneringen op aan deze bedrijfstak, waarin stromingen als Jugendstil, Amsterdamse School en functionalisme voorkwamen. Tevens aandacht voor kinderarbeid en andere sociale noden van de tapijtwerkers. Tot en met 23 maart.

Laren

De sieraden van Pieter Wiegersma (1920) onderscheiden zich door hun monumentaliteit en oorspronkelijke materiaalkeuze: natuursteen gezet in edelmetaal. In het Singer Museum, tot en met 16 maart, een verkooptentoonstelling van zijn werk.

Leerdam

Museum het Oude Raadhuis brengt ontwerpen van Siem van der Marel uit de periode 1972-1996. Tot en met 6 april.

Leiden

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde geeft aan de hand van foto's, videobeelden en uitbundig versierde sluiers inzicht in de rijke geschiedenis en betekenis van de sluier (tot half mei).

Nijmegen

Galerie Marzee (Lage Markt 1-3) heeft een grote sieradenshow in huis, die is samengesteld door de ontwerpers Philip Sajet en Francesco Pavan. Verder bij Marzee objecten van Coen de Keuleneer en fotowerken van Miro Svolik. Tot en met 5 maart.

Rotterdam

In de Kunsthal: 28 nominaties voor de Designprijs Rotterdam 1997, met onder meer websites en flyers, sieraden en stoelen, lampen en cd-roms, interieurs en apparaten. Op 1 maart maakt de jury de prijswinnaar bekend. Tot en met 16 maart.

Miriam van Kuppenveld, beroemd om haar staande vaas van iepenhout, exposeert bij galerie Ecce (Witte de Withstraat 17a) onder het motto 'Rotterdamse designers presenteren zich...'. Daar horen dan ook bij Richard Hutten, Jan Hoekstra, Vincent de Rijk en Joris Sparrenberg. Hoekstra presenteert een oplossing om de snoerenwarboel achter de hifi weg te werken. Tot en met 16 maart.

Meer over