VORMGEVING

Het Duitse bedrijf Authentics ontving vorige maand de European Design Prize voor de innovatieve manier waarop het kunststof opnieuw onder de aandacht heeft gebracht, als toepassing van huishoudelijke artikelen....

Amsterdam

Delft

In hoeverre de techniek bepalend is geweest voor de vormgeving van de stoel wordt uiteengezet op de tentoonstelling Een stoel om te stelen in Hal 2, de vernieuwde expositieruimte van het Techniek Museum, Ezelsveldlaan 61 (tot en met 16 maart).

In de objecten van de Hongaarse keramiste Màrta Nagy zijn zowel motieven uit de kunsthistorie als uit gebruiksvoorwerpen van primitieve culturen en volkskunst te herkennen. Galerie Terra Keramiek (Nieuwstraat 7) heeft er een aantal in huis, tot en met 1 maart.

Dordrecht

Een Kinderpartijtje in Intermezzo, Voorstraat 178. Verschillende ontwerpers hebben zich laten leiden door het kind en zijn voorkeuren. Een zuigfles, een bijtbot, luiers, spuugdoekjes, sloffen, de box, ledikanten en badkamertegels: aan elk onderdeel voor de zuigeling is gedacht. En ook nog gedesigned. Tot en met 15 maart.

Eindhoven

De badkamer is uitgegroeid tot the hottest spot in het huis. Galerie Yksi (Havenstraat 1) verkent het aanbod dat zich uitstrekt van scheerkwast tot badkamerkast. Te zien zijn een kaptafel van Petra van der Laar, een wasmand van textiel gemaakt door Aukje Peters, handdoeken met insteekzakken ontworpen door Geert Tomesen en een fontein/urinoir-combinatie van Joris Cijfers. Tot en met 16 maart.

Emmen

Zestig Nederlandse sieraadontwerpers en vormgevers maakten een sieraad of accessoire in een zelfgemaakte doos van 25x25x5 cm voor de verkoopexpositie 'Art in Case' in De Muzeval Galerie. Tot en met 9 maart.

Groningen

De tentoonstelling Vrolijk Design, die het Groninger Museum wijdt aan de toonaangevende vormgever Maarten Vrolijk, is verlengd tot en met 6 april. Vrolijk verbindt met zijn taptijten, stoffen, serviesgoed en glazen 'de traditionele vormgeving met de beeldende kunst'.

Leiden

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde geeft aan de hand van foto's, videobeelden en tal van al dan niet uitbundig versierde sluiers inzicht in de rijke geschiedenis en betekenis van de sluier (tot half mei).

Rotterdam

In de Kunsthal: 28 nominaties voor de Designprijs Rotterdam 1997, met onder meer websites en flyers, sieraden en stoelen, lampen en cd-roms, interieurs en apparaten. Op 1 maart maakt de jury de prijswinnaar bekend. Expositie tot en met 16 maart.

De Nederlandse tapijtkunstenares Carina Groenen en de Vlaamse glaskunstenaar Jan Leenknegt werkten, gefascineerd door elkaars kleurgebruik, samen voor een expositie van hun werk in galerie Panipat, Aelbrechtskolk 35 in Delfshaven (voor onbepaalde tijd).

Miriam van Kuppenveld exposeert bij galerie Ecce onder het motto Rotterdamse designers presenteren zich... Daar horen dan ook bij Richard Hutten, Jan Hoekstra, Vincent de Rijk en Joris Sparrenberg. Hoekstra presenteert een oplossing om de snoerenwarboel achter de hifi weg te werken. Witte de Withstraat 17a. Tot en met 16 maart.

Tilburg

Het Nederlands Textielmuseum presenteert de tentoonstelling Museum in bedrijf; techniek-kunst-design verweven, waarin aan de hand van damast, textieldruk en tuften de verwevenheid van de disciplines in beeld worden gebracht (tot en met 23 februari). Tot en met 16 maart in hetzelde museum een hommage aan wijlen Harry Boom, met onder andere zijn tapisserieën, fluwelen beelden en damastontwerpen.

Meer over