VORMGEVING

Tassenmuseum Hendrikje (Zonnestein 1) toont naast de vaste collectie van vierhonderd jaar ontwikkeling van de damestas, tot en met 27 februari nieuwe tassen van de Nederlandse ontwerpsters Gilberthe Akkermans en Annemarie van den Eerenbeemt....

Amstelveen

Amsterdam

Het Duitse bedrijf Authentics ontvangt volgende week de European Design Prize voor de innovatieve manier waarop het kunststof opnieuw onder de aandacht heeft gebracht, als toepassing van huishoudelijke artikelen. Het polypropyleen is recyclebaar, en voorzien van flitsende kleuren. Galerie Binnen (Keizersgracht 82) toont het Authentics-goed; directeur Maier-Aichen spreekt op 27 februari in het Goethe-Institut, aanvang om 20.00 uur.

In de grote stoelencollectie van Bebob Design Interior (Prinsengracht 764) aandacht voor de meubels van Gispen. Tot eind maart.

Bakeliet 2000 keer is een expositie in de Beurs van Berlage van tweeduizend bakelieten voorwerpen uit de collectie van Agnes en Frits Becht. Er zijn tabaksdozen, haardrogers, dienbladen, luidsprekers, stopcontacten, biljartballenautomaten te zien en nog veel meer. Voor de tentoonstelling is een Engelse editie gemaakt van het Italiaanse standaardwerk 'Bakelite. Materiale per Mille Usi. Dalla Collezione Becht', onder redactie van Rob Perrée. De tentoonstelling loopt tot en met 9 februari.

Breda

VormVast (Liesboslaan 291) noemt zich een volwaardig designcentrum (gevestigd in een oude school) waar tot midden februari nieuwe ontwerpen van Ron Arad te zien zijn. Verder is het Vitra-bestand uitgebreid.

Den Bosch

Het Kruithuis heeft tijdelijk zijn intrek genomen aan de Hekellaan 2. Daar is, behalve de geheel vernieuwde kunstuitleen, de tentoonstelling Droog-design der lage landen te zien (t/m 2 februari).

Delft

In hoeverre de techniek bepalend is geweest voor de vormgeving van de stoel wordt uiteengezet op de tentoonstelling Een stoel om te stelen in Hal 2, de vernieuwde expositieruimte van het Techniek Museum, Ezelsveldlaan 61. De expositie is te zien tot en met 16 maart.

Eindhoven

De badkamer is uitgegroeid tot the hottest spot in het huis. Galerie Yksi (Havenstraat 1) verkent het aanbod dat zich uitstrekt van scheerkwast tot badkamerkast. Te zien zijn een kaptafel van Petra van der Laar, een wasmand van textiel gemaakt door Aukje Peters, handdoeken met insteekzakken ontworpen door Geert Tomesen en een fontein/urinoir-combinatie van Joris Cijfers. Tot en met 16 maart.

Hilversum

De tapijtindustrie in Hilversum was tot vlak na de Tweede Wereldoorlog een begrip. Het Goois Museum (Kerkbrink 6) haalt herinneringen op aan deze bedrijfstak, waarin stromingen als Jugendstil, Amsterdamse School en functionalisme voorkwamen. Tevens aandacht voor kinderarbeid en andere sociale noden van de tapijtwerkers. Tot en met 23 maart.

Leiden

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde geeft aan de hand van foto's, videobeelden en tal van al dan niet uitbundig versierde sluiers inzicht in de rijke geschiedenis en betekenis van de sluier (tot half mei).

Nijmegen

Galerie Marzee (Lage Markt 1-3) heeft een grote sieradenshow in huis, die is samengesteld door de ontwerpers Philip Sajet en Francesco Pavan. Verder bij Marzee objecten van Coen de Keuleneer en fotowerken van Miro Svolik. Tot en met 5 maart.

Rotterdam

Lancia staat al negentig jaar bekend om zijn inventief vormgegeven auto's. De Lambda uit 1924 en de Aurelia uit 1951 zijn monumenten in de autodesign-geschiedenis. Recent is daar de Lancia Y bijgekomen. Al het moois van Lancia staat in de Kunsthal, Westzeedijk 341. Tot en met 23 februari.

Out of the woods toont ruim zestig gedraaide houten vazen uit Amerika. Van minuscule parfumflesjes tot meterhoge ampullen; uit bloedhout, broodhout, 'redwood' en Tasmaans eiken. In het Natuurmuseum, t/m

9 februari.

Meer over