VORMGEVING

Constructivistische sculpturen van Henk van Putten zijn te zien bij galerie Carla Koch van 12 april tot en met 10 mei....

Amsterdam

The Frozen Fountain presenteert een klassieker: Shakermeubelen. Sobere, maar mooi bewerkte houten tafels, stoelen en secretaires. De tentoonstelling is permanent. Prinsengracht 629.

Bebob Design ruimt plaats in voor de Deense ontwerper Verner Panton die in de jaren zestig opkwam met sculpturale kunststofmeubelen. Prinsengracht 764, tot en met 4 juni.

Het ontwerp van de Porsche 911 van Guillaume Ponsin is te zien bij Galerie Vromans, Stravinskylaan 3101. Tot en met 11 mei.

De JBK-galerie, gespecialiseerd in keramiek, toont een unieke collectie theepotten van westerse pottenbakkers die op uitnodiging met Chinese collega's hebben samengewerkt. Het resultaat is te zien in de Korte Leidsedwarsstraat 159-157, tot en met 30 april.

Achter de naam Zwändel gaat het duo Jolanda Muilenburg en Wilfried Nijhof schuil. Zij concentreren zich op de wand. Daarop schilderen ze ruimtelijke patronen, en experimenteren ze met ongebruikelijke materialen. Een overzicht van Zwändel is te zien bij galerie Binnen, Keizersgracht 82, tot en met 17 mei (tevens te zien op de KunstRai).

Breda

Schilderijen en meubilair bij Vormvast, Liesboslaan 291. Onder meer banken van de fabrikant Cassina door Piero Lissoni en S. Sook Kim. Vormvast werkt met een permanente opstelling.

Den Haag

Boeken in reeksen oftewel Het uiterlijk behang gaat over series boeken die in Nederland verschijnen: de vormgeving richt zich op herkenbaarheid en harmonie. Reeksen als Arena Salamander en Prisma hebben ook hun 19de-eeuwse voorgangers. Tot en met 25 mei in Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30.

Dordrecht

Intermezzo, Voorstraat 178, brengt houten tapijten van Odette Ex, een reiskast van Joost ten Hagen, een kofferkast van Makiko Kortekaas en een matrasbank van Aukje Peters. Tot en met 26 april.

Eindhoven

De expositie Sieraden voor mens en huis in galerie Yksi (Havenstraat 1) gaat over attributen die de mens én zijn huis mooier maken. Onder anderen werk van Patrik Vissers, Kirsten Stekelenburg en Leopold van de Ven. Tot en met 10 mei.

Gorinchem

Het Gorcums Museum doet buurgemeente Leerdam concurrentie aan met een expositie over kunstenaars en glas. Contrasten in glas laat zien hoe het gebruik van glas de expressie beïnvloedt, hoe je glas verwerkt en welke mogelijkheden er zijn. Deelnemende kunstenaars: Bert Frijns, Olaf Stevens, Willem Heesen en 35 anderen. Grote Markt 17, tot 22 juni.

Leeuwarden

Het Fries Museum brengt modern zilver: voorwerpen die in opdracht van het gilde van Friese goud- en zilversmeden zijn vervaardigd. Kandelaars, schalen, servetringen en andere pronkstukken zijn het resultaat. Tot en met 11 mei in de nieuwe museumbehuizing.

Leiden

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde geeft aan de hand van foto's, videobeelden en tal van al dan niet uitbundig versierde sluiers inzicht in de rijke geschiedenis en betekenis van de sluier (tot half mei).

Rotterdam

De Nederlandse tapijtkunstenares Carina Groenen en de Vlaamse glaskunstenaar Jan Leenknegt werkten, gefascineerd door elkaars kleurgebruik, samen voor een expositie van hun werk in galerie Panipat, Aelbrechtskolk 35 in Delfshaven (voor onbepaalde tijd).

Museum Boijmans Van Beuningen toont tot en met 27 april de vele ontwerpen uit het oeuvre van de Deense Art Nouveau-ontwerper Thorvald Bindesbll (1846-1908): van logo's (o.a. voor bierbrouwer Carlsberg), textieldecoraties, boekbanden en meubilair tot complete interieurs. Verder is ook keramisch werk te zien.

Marlies Dekkers, de hogepriesteres van het erotische ondergoed, is nu doorgedrongen tot de Kunsthal met bodyfashion en lingerie. De laatste stand van zaken op het gebied van de gewaagde modevormgeving, tot en met 18 mei, Westzeedijk 341.

Woerden

Vader en zoon Willem en Bernard Heesen zijn vergroeid met het glas. Willem (1925) laat zich inspireren door de natuur en de techniek van het glasmaken, Bernard (1958) is verknocht aan het vloeibare aspect van glas. Beiden werken in de glaswerkplaats De Oude Horn in Acquoy bij Leerdam. Hun glasobjecten (vrije vormen) worden nu tentoongesteld in het Stadsmuseum, Kerkplein 6. Tot en met 4 mei.

Meer over