VORMGEVING

De Best Verzorgde Boeken, in het Stedelijk Museum tot met 26 oktober. Christoph Seyferth werd in 1992 onderscheiden met de aanmoedigingsprijs voor jonge ontwerpers van de stad Amsterdam....

Amsterdam

Arnhem

Botticelli, woonkunst aan de Kortestraat 10a, besteedt aandacht aan het ontwerpersduo Garouste & Bonetti, dat zijn faam dankt aan de inrichting van de salon voor Christian Lacroix en daarna menige prominent in de spulletjes heeftgezet. Krullen, ornamenten, kleuren, niks is het duo te dol. Tot eind december.

Breda

Dutch Posters 1960-1996 laat de ontwikkeling zien van een rationeel en typografisch ontwerp naar het meer anekdotische en associatieve dat uit de hedendaagse affiches spreekt. Grafisch ontwerper Anthon Beeke stelde het overzicht samen. Hij maakt de culturele geschiedenis zichtbaar met affiches van Mevis & Van Deursen, Marten Jongema en Dick Elffers tot en met Nicolaas Wijnberg. In Museum De Beyerd, tot en met 30 november.

In het atrium van de Academie St. Joost presenteren zich zowel gearriveerde als jonge grafisch ontwerpers onder de titel Terra Incognita. Bij de selectie is gekeken naar ontwerpers die de grenzen van het vak opzoeken zonder dat de leesbaarheid in het geding raakt. Tot en met 16 oktober.

Den Haag

Het eiland Murano bij Venetië is hét centrum voor de glaskunst in de wereld, waar gebruiks- maar ook siervoorwerpen worden geblazen. Glastechnieken als facon de Venise, perle-glas en filigrain worden hier beoefend. Soms nodigden de glasovens kunstenaars als Picasso, Moore, Kokoschka en Chagall uit om ontwerpen te laten uitvoeren. In het Paleis Lange Voorhout t/m 7 december een overzicht van Venetiaanse glas.

Eindhoven

Galerie Yksi (Havenstraat 1) werpt zich op minimalistische meubels. Drie ontwerpers komen in beeld: Jon Dekker, Marc Leeflang en Joris Cijffers; de laatste kreeg een eervolle vermelding bij de Nederlandse Meubelprijzen voor een uiterst sobere stoel. Tot en met 22 november.

Emmen

Werk van Hans Wegner is te zien in het CBK/Bruggebouw (Raadhuisplein 1). Wegner is een van de architecten en ontwerpers die het Deense design op de kaart hebben geplaatst. Beroemd van hem is een stoel van gebogen hout en laminaat uit 1949, typerend voor de vriendelijke vormgeving uit het noorden. Tot en met 9 november.

Groningen

Pronkstukken in zilver uit stad en ommelanden zijn te zien in het Groninger Museum, tot en met 23 november. Het gaat om gebruikszilver uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.

Nijmegen

Hoedenontwerpster Mirjam Nuver, inmiddels befaamd vanwege haar eigenzinnige en soms bizarre hoofddeksels, exposeert t/m 1 november bij hoedenzaak Cappello.

Rotterdam

De Nederlandse tapijtkunstenares Carina Groenen en de Vlaamse glaskunstenaar Jan Leenknegt werkten, gefascineerd door elkaars kleurgebruik, samen voor een expositie van hun werk in galerie Panipat, Aelbrechtskolk 35 in Delfshaven (voor onbepaalde tijd).

Meer over