VORMGEVING

Het moderne sieraad staat deze zomer in het middelpunt in Amersfoort. De Zonnehof heeft een selectie gemaakt uit het bestand van galerie Marzee te Nijmegen....

Amersfoort

Amstelveen

Tassenmuseum Hendrikje, Zonnestein 1, exposeert t/m 2 oktober tassen van de Nederlandse ontwerpster Sandra van Zanten.

Amsterdam

In het Stedelijk Museum 'At Random' een tentoonstelling over de typografie van Wim Crouwel. Aanleiding is het pas verschenen boek 'Mode en Module', over Crouwels werk. Van 20 september t/m 26 oktober.

De Best Verzorgde Boeken, ze zijn er weer: in het Stedelijk Museum vanaf 19 september tot met 26 oktober. Zoals gebruikelijk weer veel bekroonde kunstboeken.

Mastrangelo is een Milanees designhuis dat vooraanstaande Italiaanse ontwerpers in het verleden een kans heeft gegeven. Castiglioni, Bellin, Mendini, Boeri en Gili, zij allen ontwierpen meubels voor Mastrangelo. The Frozen Fountain (Prinsengracht 629), laat zien wat de designfabrikant allemaal vermocht te maken. Daaronder ook het mascotte-ontwerp Sedile del Museo Bagatti Valsecchi van Mendini. Tot en met 8 november.

In de laatste twee weekeindes van september is er in De Melkfabriek een expositie over (het gebruik van) lettertypes. Met werk van onder anderen Erik van Blokland & Just van Rossum, Jos Houweling, Max Kisman en Peter Mertens. Op 20 en 21 september en 26 en 27 september.

Keramist Jan van der Vaart exposeert bij Carla Koch (Prinsengracht 510 sous), t/m 5 oktober.

Assen

In het Drents Museum Frans Molenaar Design, met glas en foto's van modeontwerpen. Tot en met 12 oktober.

Den Haag

Het eiland Murano bij Venetië is hét centrum voor de glaskunst in de wereld, waar gebruiks- maar ook siervoorwerpen worden geblazen. Glastechnieken als facon de Venise, perle-glas en filigrain worden hier beoefend. Soms nodigden de glasovens kunstenaars als Picasso, Moore, Kokoschka en Chagall uit om ontwerpen te laten uitvoeren. In het Paleis Lange Voorhout is nu een expositie ingeruimd die t/m 7 december een overzicht van het Venetiaanse glas geeft.

Groningen

Het Groninger Museum toont t/m 30 november ongeveer 200 industriële ontwerpen uit Noord-Amerika, Azië en Europa die in de afgelopen twaalf maanden zijn gemaakt. Daarbij ligt de nadruk op het materiaalgebruik. Door nieuwe technologieën krijgen materialen nieuwe kenmerken en mogelijkheden. De tentoonstelling was eerder te zien in het Museum of Modern Art in New York maar is voor het Groninger Museum uitgebreid met een selectie recente Nederlandse ontwerpen.

Leerdam

Neil Wilkin, meesterglasblazer en glaskunstenaar, exposeert t/m 5 oktober in de glasgalerie, Zuidwal 44. Zijn werk is krullerig, uitbundig, als bloemen die in glas zijn gestold.

Leeuwarden

In het Keramiekmuseum (Grote Kerkstraat 11) keramiek van Jan van der Vaart, t/m 30 november.

Nijmegen

Hoedenontwerpster Mirjam Nuver, inmiddels befaamd vanwege haar eigenzinnige en soms bizarre hoofddeksels, exposeert vanaf 19 september t/m 1 november bij hoedenzaak Cappello.

Rotterdam

Het Schielandshuis toont van mode-ontwerpster Wendela van Dijk een 'speurtocht naar nieuwe vormen in mode'. Korte Hoogstraat 31, tot en met 2 november.

Stein

Hil Driessen, textielontwerpster, onderzoekt al jaren de buitengewone mogelijkheden van stof. In de solo-expositie De Glazen Loper laat ze zien wat ze met stof kan doen: stof wordt steen, metaal, vissehuid of snoep. Plaats: het Terpkerkje, oud-Urmond (gemeente Stein), van 19 september tot en met 10 oktober.

Meer over