VORMGEVING

De tentoonstelling Home Office biedt diverse visies op het gebied van thuiswerkplekken. Onder meer van kantoormeubelfabrikanten Vitra en het Finse Netsurfer en ontwerper Piet Hein Eek....

Amsterdam

In het Stedelijk Museum Het Kunstvol Binnenhuis, een expositie van Nederlandse interieurkunst uit de periode 1895-1930. Tot en met 15 juni.

Achter de naam Zwändel gaat het duo Jolanda Muilenburg en Wilfried Nijhof schuil, dat zich richt op de wand. Een overzicht van Zwändel is te zien bij galerie Binnen, Keizersgracht 82, t/m 17 mei (ook op de KunstRai).

Den Haag

Boeken in reeksen oftewel Het uiterlijk behang gaat over series boeken die in Nederland verschijnen: reeksen als Arena Salamander en Prisma hebben ook hun 19de-eeuwse voorgangers. Tot en met 25 mei in Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30.

Delft

In Galerie Lous Martin (Nieuwstraat 11) sieraden, die zijn gemaakt tijdens symposia in de jaren 1986 tot 1996 in het Tsjechische Turnov. Tot en met 31 mei.

Drachten

Negen gerenommeerde Nederlandse vormgevers exposeren hoeden, tassen en schoenen in Galerij De Lawei, Burgemeester Wuiteweg 24. Met werk van onder anderen Mirjam Nuver, Hill Metselaar en Zjef van Bezouw. Tot en met 24 mei.

Gorinchem

Het Gorcums Museum, tegenwoordig voorzien van een flitsend logo, doet buurgemeente Leerdam concurrentie aan met een expositie over kunstenaars en glas. De tentoonstelling Contrasten in glas laat zien hoe het gebruik van glas de expressie beïnvloedt, hoe je glas verwerkt en welke mogelijkheden er zijn. Deelnemende kunstenaars zijn Bert Frijns, Olaf Stevens, Diet Wiegman, Richard Price, Willem Heesen en 35 anderen. Grote Markt 17. De expositie loopt tot en met 22 juni.

Groningen

Galerie De Voorruit, Turftorenstraat 30, organiseert een expositie met het ontwerpersduo Teken, dat lampen, meubels, maar ook schilderijen en grafiek maakt (t/m 25 mei).

Leeuwarden

In keramiekmuseum Princessehof is de tentoonstelling Keramiek uit Iran te zien. Ze bevat ongeveer honderd voorwerpen, van 4000 voor tot 1900 na Christus, uit de privé-collectie van Hillegonda Janssen. Grote Kerkstraat 11, t/m 17 augustus.

Nijmegen

In de gewelfkelders van het Museum Commanderie van Sint-Jan is vanaf 10 mei een tentoonstelling te zien over de oudste van de twee grote paraplufabrieken die Nijmegen aan het eind van de vorige eeuw kende, die van Gustav Schnitzler. Van dit bedrijf is een collectie onderdelen, stokken en knoppen, en een aantal paraplu's en parasols bewaard gebleven. Een nuttig en sierlijk attribuut, tot en met 29 juni.

Rotterdam

Michel de Klerk is de grote onbekende, bekende van Nederland. Hij ontwierp de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, tekende aan de gewelfde gevelwanden van de Vrijheidslaan in Amsterdam en ontwierp tal van ameublementen. Het NAi brengt een eerbetoon aan De Klerk met de grootste schatten uit zijn archief. Minutieuze tekeningen, weelderige meubelstukken, reisschetsen, grafische ontwerpen, brieven en foto's vormen de achtergronden van een timmerman die architect werd, t/m 3 augustus.

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum een overzichtstentoonstelling van Barbara Broekman, 15 jaar vormgeving en vrije kunst, 1982-1997, t/m 7 september. Verder t/m 25 mei Bodyfashion, vernieuwing op de huid gezeten, tot en met 25 mei.

Utrecht

In de Galerij van Sophie's Palace, Bemuurde Weerd OZ 13, een expositie van Memento-gedenkbeelden, ter herinnering aan een dierbaar persoon, t/m 31 mei.

Meer over