VORMGEVING

Vierhonderd jaar ontwikkeling van de damestas staat tot en met 13 juli centraal in Tassenmuseum Hendrikje, Zonnestein 1. Tot die tijd tevens de Pracht in Leer, met tassen en accessoires van de Duitse ontwerpers Christina en Uwe Seyferth....

Amstelveen

Amsterdam

Een groeiend aantal werkgevers geeft zijn werknemers een budget om thuis een hoekje in te richten als werkruimte. Dat heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie kantoormeubilair. De tentoonstelling Home Office biedt diverse visies op het gebied van thuiswerkplekken. Onder meer van kantoormeubelfabrikanten Vitra en het Finse Netsurfer en ontwerper Piet Hein Eek. In The Frozen Fountain, Prinsengracht 629, tot en met 14 juni. Verder in The Frozen Fountain de permanente tentoonstelling Shakermeubelen: sobere, maar mooi bewerkte houten tafels, stoelen en secretaires.

Bebob Design ruimt plaats in voor de Deense ontwerper Verner Panton die in de jaren zestig opkwam met sculpturale kunststofmeubelen. Prinsengracht 764, tot en met 4 juni.

De VES, de landelijke beroepsvereniging voor vrije vormgevers, houdt een manifestatie in De Zaaijer: werk van vooraanstaande kunstenaars die zich bezighouden met sieraden, textiel, keramiek en andere 'vrije' uitingen. Keizersgracht 22, van 17 mei tot en met 1 juni.

Arnhem

Op de expositie Leitmotiv, leidraad in Nederlandse vormgeving toont het bedrijf Leitmotiv, een van de trendsetters in de vaderlandse vormgeving, werk uit haar eigen collectie en van andere ontwerpers. Onder anderen: Grischa Goddertz, Jan Melis, Mahmut Sinc en Yvon de Witte. Bij Sonsbeek Art & Design, Tellegenlaan 3, t/m 29 juni.

Breda

Schilderijen en meubilair bij Vormvast, Liesboslaan 291. Onder meer banken van de fabrikant Cassina door Piero Lissoni en S. Sook Kim. Vormvast werkt met een permanente opstelling.

Delft

In Galerie Lous Martin (Nieuwstraat 11) sieraden, die zijn gemaakt tijdens symposia in de jaren 1986 tot 1996 in het Tsjechische Turnov. Tot en met 31 mei.

Dordrecht

In galerie Intermezzo (Voorstraat 178) staat vanaf deze week een serie bulkproducten van de ontwerper met dezelfde achternaam: Liesbeth Bulk. Betonnen ligbanken, een zak zand die voor van alles gebruikt kan worden en andere rudimentaire materialen op zoek naar een gebruiker, tot en met 21 juni.

Eindhoven

Galerie Yksi staat in het teken van reizen met producten als een ligfiets, een reiswekker en een kofferkast. Havenstraat 1, tot en met 5 juli.

Gorinchem

In het Gorcums Museum een expositie over kunstenaars en glas. Contrasten in glas laat zien hoe het gebruik van glas de expressie beïnvloedt, hoe je glas verwerkt en welke mogelijkheden er zijn. Deelnemende kunstenaars: Bert Frijns, Olaf Stevens, Diet Wiegman, Richard Price, Willem Heesen en 35 anderen. Grote Markt 17, tot 22 juni.

Groningen

Galerie De Voorruit, Turftorenstraat 30, organiseert een expositie met het ontwerpersduo Teken. Het duo maakt lampen, meubels, maar ook schilderijen en grafiek. Zo ontwierp het een sofa met oren als die van een muis. Deze moet het besef laten leven dat mensen op een sofa gedwongen zijn om met elkaar te communiceren. Tot en met 25 mei.

Leeuwarden

In keramiekmuseum Princessehof is de tentoonstelling Keramiek uit Iran te zien. Ze bevat ongeveer honderd voorwerpen, van 4000 voor tot 1900 na Christus, uit de privé-collectie van Hillegonda Janssen. Grote Kerkstraat 11, t/m 17 augustus.

Nijmegen

In de gewelfkelders van het Museum Commanderie van Sint-Jan is een tentoonstelling te zien over de oudste van de twee grote paraplufabrieken die Nijmegen aan het eind van de vorige eeuw kende, die van Gustav Schnitzler. Tot en met 29 juni.

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum (Goirkestraat 96) een retrospectief van Barbara Broekman, 15 jaar vormgeving en vrije kunst, 1982-1997. Gordijnstoffen, dekbedhoezen, vloerkleden, wandtapijten en ontwerptekeningen, t/m 7 september.

Utrecht

In de Galerij van Sophie's Palace, Bemuurde Weerd OZ 13, een expositie van Memento-gedenkbeelden, urnen, een kistkast en gedenktekens ter herinnering aan een dierbaar persoon, t/m 31 mei.

Voorburg

In Museum Swaensteyn t/m 8 juni experimentele ontwerpen van studenten Industrieel Productontwerpen aan de Haagse Hogeschool, onder de titel Tussen Vorm en Functie.

Meer over