Nieuws

Vorig jaar zestig procent minder reizigers voor burgerluchtvaart

Als gevolg van de coronapandemie zagen de luchtvaartmaatschappijen in 2020 wereldwijd het aantal passagiers met 60 procent dalen. En er lijkt op korte termijn niet veel beterschap in zicht. Dat heeft de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, vrijdag gezegd.

Ook Schiphol heeft gedurende de coronapandemie te maken met een grote afname van reizigers. Beeld ANP
Ook Schiphol heeft gedurende de coronapandemie te maken met een grote afname van reizigers.Beeld ANP

Vanwege de reisbeperkingen die sinds het uitbreken van de coronacrisis in veel landen van kracht zijn, vervoerden de maatschappijen vorig jaar zo’n 1,8 miljard passagiers, waarmee de burgerluchtvaartindustrie terugvalt naar het niveau van 2003. In 2019 was er nog sprake van 4,5 miljard passagiers, aldus de ICAO in een verklaring. De daling van de vraag zal zich bovendien ‘in het huidige kwartaal doorzetten en misschien zelfs nog versnellen’, waarschuwt de organisatie.

Procentueel gezien werd er in 2020 een daling geregistreerd van 50 procent voor wat betreft de binnenlandse vluchten. De internationale vluchten kampten met een afname van liefst 74 procent. Het resultaat is een cumulatief verlies van 370 miljard dollar voor de luchtvaartmaatschappijen. Ook de luchthavens en de leveranciers van luchtvaartnavigatiediensten leden verlies: respectievelijk 115 en 13 miljard dollar, aldus de ICAO.

De huidige situatie bedreigt volgens de VN-burgerluchtvaartorganisatie de financiële levensvatbaarheid van de industrie en kan wereldwijd miljoenen banen kosten. Het herstel van de industrie hangt af van het succes van de vaccinatiecampagnes, die inmiddels in diverse rijke landen zijn begonnen, aldus de ICAO.

Meer over